Account
Logo
Zoeken
3.3 °C

Friesland minder in trek onder toeristen

do 24 augustus 2017, 13.05 uur

LEEUWARDEN - In Friesland is het aantal toeristische overnachtingen in de periode van 2014 tot 2016 met ruim 100.000 afgenomen. Dit is een daling van 2 procent. Landelijk is in deze periode het aantal overnachtingen juist toegenomen met 7 procent. Friesland en Flevoland zijn de enige provincies met een afname. Het aantal bezoekers aan Friesland is overigens wel iets toegenomen maar ze overnachten minder vaak overnachten. Dit blijkt uit een analyse van het Fries Sociaal Planbureau (FSP) van cijfers over toerisme van het CBS.

Landelijk vooral toename buitenlandse toeristen
De daling van het aantal overnachtingen betreft zowel binnenlandse als buitenlandse toeristen. Landelijk is vooral het aantal overnachtingen van buitenlandse toeristen toegenomen in de afgelopen jaren. De groei komt vooral van toeristen uit andere Europese landen, Azië en Amerika.

Minder Duitse bezoekers
Friesland is vooral populair onder de Duitsers. Nog steeds is 80% van de buitenlandse overnachtingen van Duitse bezoekers. Zij komen vooral naar de watersportgebieden en de Waddeneilanden. Opvallend is dat het aantal overnachtingen van Duitse bezoekers de laatste jaren flink is gedaald. In 2014 waren er nog 1.055.000 overnachtingen, in 2016 waren dit er 993.000. Dit is een daling van 6 procent. Landelijk is het aantal overnachtingen van Duitse toeristen daarentegen flink toegenomen sinds 2014 (+17 procent). Hoewel steeds meer Duitse toeristen ons land weten te vinden, komen ze dus juist minder vaak naar Friesland.

Hoe accuraat de cijfers van het CBS zijn, is wel twijfelachtig. Het gaat namelijk alleen om logiesaccommodaties met minimaal 5 slaapplaatsen per accommodatie. Een (groot) deel van de overnachtingen via sites als Airbnb en Booking.com worden niet meegenomen in de tellingen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.9%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.7%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'