Account
Logo
Zoeken
6.6 °C
KNRM evacueert 18 personen van zeilschip
Foto: KNRM | Om 00.30 werd begonnen met de evacuatie van de passagiers

KNRM evacueert 18 personen van zeilschip

di 1 augustus 2017, 1.05 uur

NES (AMELAND) - De KNRM moest maandagavond in actie komen voor een tweemastklipper met 25 personen aan boord, die was gestrand op de Waddenzee nabij het Pinkegat 10 onder Ameland.

De KNRM die rond 22.45 uur de melding kreeg voer uit met de rubberboot Maria Hofker van Ameland, reddingboot De Koning Willem 1 en de rubberboot Edzard Jacob van Schiermonnikoog en de reddingboot Annie Jacoba Visser van Lauwersoog.

Vanwege de lage waterstand moesten de reddingboten Koning Willem 1 en de Annie Jacoba Visser met een grote boog om het Rif heen varen om bij het authentieke zeilschip Antonia te komen. De rubberboten daarentegen konden vanwege hun geringe diepgang een stuk sneller bij de klipper komen, maar ook de rubberboten hadden te weinig water onder de boot om bij de Antonia te kunnen komen.

Het wachten was op opkomend water en om 23.58 uur lukte het de Maria Hofker en de Edzard Jacob om bij de Antonia in de buurt te komen even later gevolgd door een bergingsvaartuig en de Annie Jacoba Visser. Ter plaatse bleek de boot iets ontzet te zijn.

De schipper wilde wachten op hoog water om zo te controleren of het schip geen water maakte. De reddingboten zouden zolang standby blijven om zonodig de opvarenden te kunnen evacueren. Echter op dringend advies van de Nederlandse Kustwacht werd besloten om in elk geval de passagiers te evacueren.

Om 00.30 werd begonnen met de evacuatie van de passagiers. Deze moesten eerst een stukje door het water lopen omdat de rubberboot niet dichterbij kon komen. De rubberboot Edzard Jacob bracht 6 passagiers over naar de Koning Willem 1 die vanwege de diepgang boven Ameland was blijven liggen.

De Annie Jacoba Visser nam 12 passagiers en een hond aan boord, waarvan er 6 overstapten op de Koning Willem 1. Beide reddingboten brachten vervolgens de 18 passagiers naar het boothuis van de KNRM op Lauwersoog waar ze om 01.45 uur aankwamen. Twee bemanningsleden en 5 passagiers, die tegen het advies van de Kustwacht in toch aan boord wilden blijven, bleven aan boord van de Antonia. De rubberboot Maria Hofker bleef bij het zeilschip liggen om een oogje in het zeil te houden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
77.9%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.1%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381