3,2 °C

Geen nieuw onderzoek naar moord De Vrieze

vr 21 oktober 2016 12.51 uur

LEEUWARDEN - Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vrijdag bepaald dat er geen nieuw onderzoek komt naar de moord op Michael de Vrieze uit Burum. Advocaat Jacq Taekema wilde het politieonderzoek hervatten, met een nieuw onderzoeksteam. De advocaat heeft zijn twijfels bij de wijze waarop het bewijs in de zaak tegen zijn cliënt tot stand is gekomen. Een nieuw team zou in zijn ogen een ander licht op de zaak kunnen werpen. Het hof honoreerde het verzoek van de raadsman niet.

De 45-jarige De Vrieze verdween in april 2010. Omdat de politie vermoedde dat er sprake was van een misdrijf werd er een 25 man tellend rechercheteam op de zaak gezet. Het lichaam van het slachtoffer, lid van schaakclub de Twee Kastelen in Buitenpost, is nooit gevonden. In de woning van zijn vriendin, in de Jupiterstraat in Groningen, zou De Vrieze door een kennis, de 38-jarige Cafer G., om het leven zijn gebracht.

G. werd in januari 2013 door de rechtbank in Groningen wegens doodslag tot 12 jaar cel veroordeeld. In de aanloop naar het hoger beroep deed het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) opnieuw onderzoek naar de bloedsporen die werden gevonden in de woning van de vriendin. Het NFI concludeerde dat de hoeveelheid bloed die werd aangetroffen te klein was voor het soort misdrijf waarvoor G. was veroordeeld.

Op verzoek van zijn advocaat werd G. in juli vorig jaar in afwachting van het hoger beroep door het gerechtshof in vrijheid gesteld. Vanwege de eerdere veroordeling door de rechtbank werd de man tot ongewenst vreemdeling verklaard en door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) het land uitgezet. Hij ging naar zijn geboorteland Turkije, waar hij nog steeds verblijft. Het OM heeft toegezegd te gaan regelen dat de verdachte het hoger beroep kan bijwonen. G. heeft aangegeven dat hij erbij wil zijn. Op die zitting zal een bloedspatdeskundige van het NFI en een lid van het rechercheteam worden gehoord. Een datum voor de behandeling van de zaak is er nog niet.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie