3,5 °C

'Geruchten over inzet taser bij uitzetting'

ma 19 september 2016 20.45 uur

BURGUM - Op het AZC in Burgum bestaan geruchten over de inzet van een taser (stroomstootwapen) op het moment dat een Afghaans gezin afgelopen vrijdag werd uitgezet. Het gerucht kwam de politieke partijen GrienLinks en ChristenUnie ter ore en de partijen vragen nu het college van B&W of er een taser is gebruikt. De Afghaanse man viel tijdens de uitzetting van een trap en raakte hierbij gewond. Een groep bewoners ging vervolgens in een protestmars naar het gemeenthuis omdat ze het niet eens waren met de wijze waarop hun medebewoners worden uitgezet.

De politie liet deze site vrijdag al weten dat op camerabeelden te zien was dat de man een misstap maakte en vervolgens van de trap viel. Het is verder niet aannemelijk dat een taser gebruikt is aangezien alleen een arrestatieteam van de politie, Marechaussee en de Anti terreur eenheid een taser gebruiken. De vreemdelingenpolitie en medewerkers van de dienst Terugkeer en Vertrek, die vrijdag bij de uitzetting aanwezig waren, mogen niet beschikken over een taser.

GrienLinks en de ChristenUnie willen van het college van B&W horen of de landelijke regels en protocollen gevolgd bij de uitzetting van het Afghaanse gezin. De twee partijen laten weten dat ze met verbazing en ontzetting kennis hebben genomen van de uitzetting. "Wij zijn verontrust over de manier waarop deze uitzetting plaatsvond en vinden deze manier van handelen in strijd met de menselijkheid. Wij vragen ons af, los van eventuele protocollen en landelijke regels, of dit nog humaan is. Daarnaast maken we ons grote zorgen over het welzijn van de kinderen die op de gezinslocatie wonen en regelmatig getuige zijn van het onvrijwillige vertrek van medebewoners. Zij groeien, mede door deze praktijken, op in een sfeer van angst."

Naast de vragen over het mogelijk gebruik van een taser willen de partijen ook weten hoe het college van B&W denkt over de manier waarop de uitzetting plaatsvond. "Deelt het college van burgemeester en wethouders onze zorg over het welzijn van de kinderen die op de gezinslocatie wonen, en regelmatig getuige zijn van het onvrijwillig vertrek van medebewoners?" De twee partijen willen dat het gemeentebestuur ervoor zorgt dat dergelijke situaties niet opnieuw zullen voorkomen.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie