Account
Logo
Zoeken
3.3 °C

Sleutel niet in contact: geen dronken rijden

di 19 juli 2016, 13.30 uur

LEEUWARDEN - Mag je alcohol drinken in een stilstaande auto? Het logische antwoord lijkt 'ja' te zijn, zolang je maar niet gaat rijden. Er komt toch iets meer bij kijken. Als er ook maar een greintje bewijs is dat degene die achter het stuur zit te drinken ook heeft gereden, dan is het mis. Het bewijs zou een warme motor kunnen zijn, maar ook bijvoorbeeld een contactsleutel die in het slot zit.

Rechter Bauke Jansen heeft een 48-jarige inwoonster van Feanwâlden vrijgesproken van rijden onder invloed, omdat uit het dossier niet bleek dat de sleutel in het contact had gezeten. De politie trof de vrouw op 3 maart aan: in de buurt van Ferwert stond ze met haar auto in de berm. De agenten zagen een geopende zak chips in de auto liggen, voor de passagiersstoel lagen een paar flessen.

'Drankflessen', bevestigde de Feanwâldse. De vrouw zat destijds niet lekker in haar vel en was gaan drinken. 'In een vlaag van verstandsverbijstering', zei ze. Volgens de ademalcoholtest had ze meer dan drie keer teveel gedronken. Ze zei dat ze niet met drank op had gereden. Ze was pas begonnen met drinken, nadat ze de auto in de berm geparkeerd had.

Voor officier van justitie Meine Geerds maakte het niet uit dat de auto stilstond, hij beschouwde de Feanwâldse als de bestuurder. Als 'een stevige waarschuwing' eiste Geerds een geheel voorwaardelijke rijontzegging van acht maanden met een proeftijd van drie jaar. Rechter Jansen keek er toch iets anders tegenaan. Uit het proces verbaal bleek niet dat de agenten hadden gezien of de sleutel in het contact zat.

Jansen moest kunnen bewijzen dat de Feanwâldse had gereden. En dat was niet komen vast te staan, was zijn conclusie. De vrouw kreeg het voordeel van de twijfel, ze werd vrijgesproken. Het voorval kreeg voor haar wel een vervelend staartje. Ze kreeg te maken met het CBR. Ze heeft zelf stappen ondernomen om herhaling te voorkomen, ze heeft hulp gezocht.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'