4,1 °C

Vrachtwagen ramde panden in binnenstad Dokkum

ma 18 juli 2016 14.10 uur

LEEUWARDEN - Een 37-jarige vrachtwagenchauffeur uit Apeldoorn zei maandag tegen rechter Klaas Bunk dat hij is gestopt met distributievervoer. Het rijden door smalle straatjes in oude binnensteden om winkels te bevoorraden lag hem niet. 'Het is me te zwaar', zei de man. Toch ontkende hij dat hij op 4 februari letterlijk zijn sporen zou hebben nagelaten in de binnenstad van Dokkum. Hij zou 's ochtends vroeg in de Anjelierstraat met zijn vrachtwagen de pui van een kapsalon hebben beschadigd.

Een stukje verderop zou de chauffeur, terwijl hij de Suupmarkt op reed, opnieuw schade hebben veroorzaakt, dit keer aan Hotel 't Raedhus. De trucker wist van niets. 'Ik heb niets gemerkt', zei hij. Hij had alleen vernomen dat hij op de Suupmarkt een fiets had 'aangetikt'. Hij had het rijwiel, dat volgens hem nauwelijks beschadigd was, rechtop gezet en hij had zijn weg vervolgd. Voor de kapsalon had hij wel 'puin' zien liggen, maar dat was niet door zijn toedoen.

Tegen de politie zei hij destijds dat hij met zijn oren stond te klapperen dat hij twee panden in de Dokkumer binnenstad zou hebben beschadigd. Er waren getuigen: degene die boven de kapsalon woonde, had een 'harde knal' gehoord op het moment dat de vrachtwagen het pand raakte. De getuige zag nog net een truck de Boterstraat inrijden. De vrachtwagen had de kozijnen en het loodwerk van het pand beschadigd.

Een andere getuige had gezien dat de vrachtauto met op de zijkant in grote letters 'Trekpleister' de bocht niet kon halen en een stukje achteruit was gereden. Verderop haalde de wagen de bocht weer niet. Ditmaal raakte de oplegger een zonnescherm en een lantaarn van hotel 't Raedhus. Een hotelgast had 'een bulderend geluid' gehoord toen de vrachtwagen ergens tegenaan reed. De hotelgast zag dat de vrachtauto klem stond.

Rechter Bunk heeft ook ooit zijn groot rijbewijs gehaald. Hij weet uit eigen ervaring dat het niet makkelijk is om een grote vrachtauto door smalle straatjes te sturen. 'Dat vereist veel stuurmanskunst', aldus de rechter. Net als officier van justitie Thea Pitstra achtte Bunk wel degelijk bewezen dat de trucker verantwoordelijk was voor de schade aan de panden. 'U had andere keuzes moeten maken', stelde de rechter.

Voor het doorrijden zonder zijn identiteit bekend te maken en voor het veroorzaken van gevaar op de weg veroordeelde Bunk de chauffeur tot een boete van 1200 euro waarvan 450 voorwaardelijk. De man moet aan de eigenaar van de fiets een schadevergoeding van 150 euro betalen. Voor de schade aan hotel 't Raedhus moet hij dieper in de beurs tasten: dat kost hem 3875 euro.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie