13.4 °C

© WâldNet |  Het verhoor en de mail waren voor de rechter voldoende bewijs om een veroordeling uit te spreken

Boete voor weigeren homostagiair

ma 25 april 2016 13.51 uur

LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft de 42-jarige eigenaar van het tuincentrum De Boer uit Drachten veroordeeld tot een boete van 1600 euro, waarvan 800 euro voorwaardelijk. Volgens rechter Fred Sieders staat vast dat de verdachte eigenaar discrimineerde toen hij een stagiair vanwege zijn seksuele geaardheid weigerde.

Bas van der Meer zocht sinds de zomer van 2015 naar een geschikte stageplaats. Hij had al twee gesprekken gehad bij het bedrijf toen hij een mail ontving waarin hij te horen kreeg dat er geen plaats voor hem was binnen het bedrijf. In de brief geeft de man toe dat hij Van der Meer weigert vanwege zijn geaardheid. Dit strookt niet met de christelijke overtuiging van de man. Hij noemt dit in een later verhoor bij de politie "een gewetenskwestie". In dit verhoor geeft de verdachte ook aan dat hij zich er bewust van is dat hij discrimineert.

Het verhoor en de mail zijn voor de rechter voldoende bewijs om een veroordeling uit te spreken. Naast de boete moet de eigenaar ook een schadevergoeding van ongeveer 1500 euro betalen. Een gedeelte daarvan is smartegeld en het andere gedeelte is een halfjaar collegegeld dat Van der Meer eiste omdat hij door de affaire vertraging heeft opgelopen met zijn studie. De afgewezen stagiair wilde niet reageren na de zitting, maar reageerde later via zijn Facebookpagina.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws