16.4 °C

Politie schiet bij achtervolging: eis 2 jaar

di 27 oktober 2015 16.50 uur

LEEUWARDEN - Tegen de automobilist die in de nacht van 6 juli 2013 na een wilde achtervolging op E10 bij Ryptsjerk werd aangehouden, is dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank twee jaar cel en twee jaar rijontzegging geëist. De verdachte, een 29-jarige inwoner van Schalsum, was op agenten ingereden en hij had een paar politiewagens geramd. Om de bestuurder tot stoppen te dwingen had de politie de banden van zijn auto lek geschoten. De Schalsumer zat met zijn broer, een toen 26-jarige Leeuwarder, in de auto.

De twee waren eerder die nacht in Franeker geweest. Daar had de Schalsumer zijn ex-partner bedreigd. Daarmee was hij in overtreding: hij mocht niet in de buurt komen van zijn ex, hij had een omgevingsverbod. Later die nacht tankte het tweetal zonder te betalen bij een benzinestation aan de Julianalaan in Leeuwarden. Toen ze werden gespot door de politie gingen ze er met hoge snelheid vandoor.

Even stopte de auto en leken de broers zich gewonnen te geven. Toen de agenten naar de auto liepen, gaf de Schalsumer gas. Daarbij reed hij over de voet van een van de agenten. Hij botste op de politieauto en reed vervolgens richting Hurdegaryp, met meerdere surveillancewagens in zijn kielzog. Ter hoogte van Ryptsjerk raakte de auto in een slip. Twee politiewagens zetten de auto klem, maar de Schalsumer gaf zich nog niet gewonnen. Hij zette zijn auto in de achteruit en ramde nog eens drie politieauto's.

De agenten zagen zich genoodzaakt om het pistool te trekken en de banden van de auto lek te schieten. De twee inzittenden werden aangehouden. De Schalsumer had hoogstwaarschijnlijk teveel gedronken. Hij weigerde mee te werken aan een alcoholtest. Hij had ook geen rijbewijs. De man is een bekende van de politie.
De Leeuwarder rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws