1,1 °C

Vrees spanning huurders en vluchtelingen

do 17 september 2015 10.30 uur

DRACHTEN -

De fractie van de ChristenUnie in Smallingerland vreest dat het draagvlak voor acceptatie van de vluchtelingenstroom vermindert, door de vraag op de sociale huurmarkt. Als de wachtlijst toeneemt door vluchtelingen zou dit voor spanning kunnen zorgen.

Jouke de Jong van de CU kwam tijdens de raadsvergadering met de cijfers van RTL Nieuws op tafel. Daaruit blijkt dat de gemiddelde wachttijd voor een huurwoning 8,5 jaar in Nederland is. Dit zou kunnen toenemen door de vluchtelingenstroom. Hij vroeg zich af hoe de gemeente Smallingerland tegenover de problematiek staat.

Wethouder Jos van der Horst nuanceert het beeld. "De gemiddelde wachttijd komt door de vraag in de Randstad. Het gat met gemeenten als Smallingerland is gigantisch. Bij ons is de gemiddelde wachttijd 21 maanden, maar wel met een nuance. Urgente vragen naar huurwoningen komen bovenaan de wachtlijst te staan. Heb je geen moeilijke wensen, dan is er snel een huurwoning beschikbaar."

De zorg over de spanning deelt de wethouder echter wel. "Dat kan, maar we moeten het ook niet opzoeken. We moeten een middenweg vinden." Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft nog geen concrete vraag bij Smallingerland neergelegd voor de opvang van vluchtelingen. Wel wordt er op initiatief van de gemeente Leeuwarden een taskforce gestart om asielzoekers die al een verblijfsvergunning hebben, versnelt uit te plaatsen zodat er in de asielzoekerscentra ruimte komt voor de opvang van vluchtelingen.

 

Regionaal nieuws

Vandaag, 11.05 uur

Dun laagje sneeuw bedekte regio

zaterdag 16 januari

Schoorsteenbrand in Gorredijk

1,1 °C

4 inbraken

14 inbraken

Nieuwste items
Meest gelezen
5 jaar geleden
10 jaar
15 jaar
Maak de kubus - steentje voor steentje - kleiner tot er niets overblijft.

Of speel iets anders op WâldNet Games.