Account
Logo
Zoeken
3.2 °C

Verslag raadsvergadering in Achtkarspelen

vr 5 juni 2015, 13.04 uur

BUITENPOST - De raadsvergadering begon donderdagavond op een bijzonder tijdstip. Al om 18.00 uur werd gestart met een volle agenda. Beleidsplannen, begrotingen, jaarrekeningen en jaarverslagen, ze kwamen in vlot tempo aan bod.

Veiligheidsregio
Er is door de raad unaniem ingestemd met de jaarstukken 2014 en de begroting 2016 van de gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio Fryslân. ‘Het is altijd lastig om hier een mening over te vormen, het is een grote regio. Maar we moeten ons beperken tot zienswijzen’, aldus PvdA-raadslid Theun Nicolai. Klaas Antuma sprak zijn zorgen uit over de bijdrage van Achtkarspelen. ‘Deze gaat fors omhoog in de toekomst. Welke kant gaat dit op?’ Harjan Bruining van het CDA vulde die opmerking aan. ‘Hoe voorkom je dat de Veiligheidsregio geld op een andere manier uitgeeft, dingen doet die je als gemeente niet wilt?’ Portefeuillehouder burgemeester Gerben Gerbrandy antwoordde. ‘Het gaat hier om een gemeenschappelijke regeling, wij zijn en blijven kritisch naar ontwikkelingen kijken.’ De belangrijkste verandering van de veiligheidsregio was de integratie van de brandweer. Door deze wijziging in de taken groeide de begroting naar circa 65 miljoen.

Programmabegroting werkmaatschappij
De raad heeft kennis genomen van de conceptbegroting 2016 van de werkmaatschappij 8KTD (Achtkarspelen en Tytsjerksteradiel). Het is de eerste begroting van de werkmaatschappij. ‘De PvdA vindt het raar dat wij als kleinste gemeente het grootste deel betalen’, zei Theun Nicolai. ‘Gaan deze partijen als preferente partners met elkaar om, of als twee partijen die vechten om wie de meeste macht krijgt?’ Ook Klaas Antuma van ChristenUnie was minder positief, ‘Wat zijn we opgeschoten in de laatste twee jaar? Wij zijn best wel teleurgesteld, er mag best wel wat meer van deze samenwerking uitstralen.’ Wethouder Gerda Postma pareerde de vragen. ‘Het is slechts het overhevelen van werkzaamheden en taken vanuit de dragende organisaties naar de werkmaatschappij. Alles binnen de opdracht.’ De eerste begroting is gebaseerd op de uitgangspunten van de vastgestelde 3C variant. Het doel is te komen tot een evenwichtige inbreng van beide gemeenten.

Glasvezel
Als het aan de raad ligt, komt er voorlopig nog geen OFA-geld beschikbaar voor verdere stimulering van het gebruik van zakelijk glasvezel en voor onderzoek naar de mogelijkheden van een actieve rol van de gemeente in de aanleg van Fiber to the Home (FttH) in de gemeente Achtkarspelen. VVD-raadslid Lineke Kingma zag het nut niet. ‘Is het wel verstandig om fiat te geven aan een onderzoek wat achteraf niet nodig blijkt?’ Ook Sake van der Meer van de FNP was terughoudend. ‘Wij willen dit graag eerst met fractiespecialisten bespreken en dat het college dit voorstel terugtrekt.’ Romke van der Wal was glashelder in het standpunt van het CDA. ‘We willen vooral sneller internet, of glasvezel zaligmakend is weet ik niet. Geld besteden aan dit onderzoek? Nee, al helemaal niet voor dit grote bedrag.’

Het college wil vanuit het OFA een bedrag van € 65.000 beschikbaar stellen voor stimulering van zakelijk glasvezelgebruik. Het geld moet ook gebruikt worden voor onderzoek naar de mogelijkheden van glasvezel in de hele gemeente. Klaas Antuma zei dat de CU niet kan instemmen met het voorstel. ‘Wij willen eerst een nader onderzoek.’ Volgens Jaap Braams van de PvdA heeft het geen zin om een volledig plan op te tuigen als je niet weet of het zal slagen. ‘Een deel van oriënteren is het actief op zoek gaan naar alternatieven.’ Na een korte schorsing zei wethouder De Haan de opmerkingen van de raad mee te nemen. ‘Wij zullen als college dit voorstel intrekken en nader met fractiespecialisten doorspreken.’ Het college en de raad zijn het eens over het feit dat verglazing van groot belang is voor de leefbaarheid en de economische positie. Maar voorlopig wil de raad hiervoor niet in de buidel wil tasten.

Raad online
Via de website raad-achtkarspelen.nl is de vergadering terug te kijken. Daar ziet u waarom PvdA-raadslid Aafke Postma bij behandeling van de jaarrekening 2014 zei: "Als we privé net zo doen als gemeente, zitten we in no time bij schuldsanering." Donderdag 18 juni komt de raad weer bijeen, dan is er een informatiecarrousel, aanvang 19.30 uur.

Bovenstaande tekst is afkomstig van de gemeente Achtkarspelen.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.4%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'