Account
Logo
Zoeken
4.2 °C

Lagere straf voor dood zwerver

do 14 februari 2013, 16.45 uur

LEEUWARDEN - De 31-jarige Drachtster die in Heerenveen een dakloze dusdanig heeft mishandeld dat de man aan zijn verwondingen overleed, is in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met voorwaarden. Eind maart vorig jaar kreeg de Drachtster van de rechtbank zes jaar cel en tbs met dwangverpleging. Destijds had hij aangegeven dat hij niet van plan was zich te houden aan de voorwaarden die horen bij de 'lichtere' vorm van tbs. In hoger beroep had de Drachtster gezegd dat hij wel degelijk bereid was de voorwaarden in acht te nemen. Het gerechtshof vindt dwangverpleging een te zwaar middel, deskundigen adviseerden tbs met voorwaarden, in combinatie met een behandeling in een kliniek en daaropvolgend deelname aan een begeleid wonen project.

Bij tbs met voorwaarden is vijf jaar cel het maximum. De Drachtster moet van de drank en de drugs afblijven. Mocht hij in de fout gaan, dan zal hij alsnog gedwongen behandeld worden in een tbs-kliniek. De Drachtster heeft in de nacht van 15 op 16 februari 2010 in de woning van zijn oom in Heerenveen de toen 46-jarige John Claassens dodelijk mishandeld. Het slachtoffer overleed aan de gevolgen van hersenletsel. Dat letsel was het gevolg van uitwendig geweld. Claassens verbleef bij de oom. Die meende dat de dakloze man hem 200 euro verschuldigd was.

Het geld zou de volgende dag gepind worden. 's Avonds hadden de mannen stevig gedronken. Terwijl zijn oom op de bank zijn roes uitsliep, kreeg de Drachtster ruzie met Claassens. Het slachtoffer werd ernstig mishandeld. Uit de afdruk van een schoenzool op het gezicht van het slachtoffer bleek dat de Drachtster de man tegen het hoofd heeft geschopt. De 54-jarige oom is veroordeeld tot een celstraf van een jaar, plus zes maanden voorwaardelijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
76.2%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.5%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'