Account
Logo
Zoeken
3.6 °C
Foto: Pieter Dokkum

Burgemeester eert helden in Dokkum

wo 30 maart 2011, 18.27 uur

DOKKUM - Op het stadhuis in Dokkum hebben woensdagmiddag Jelke Krol, Johan de Jong en Koos Hoekema de bronzen legpenning van de Stichting Carnegie Heldenfonds ontvangen uit handen van burgemeester Waanders van de gemeente Dongeradeel. De drie mannen hebben de levens van Mark IJzer en Almer de Vries gered door een te water geraakte auto boven water te houden tot een ambulance en de brandweer arriveerde.

Het ongeval vond plaats op 2 januari 2010 op de Birdaarderstraatweg en door gladheid belandde de auto van Mark IJzer en Almer de Vries op de kop in de sloot. Ze konden niet op eigen kracht uit de auto komen en het voertuig lag deels onder water en zakte langzaam weg. Achter de auto reden de vrienden Jelke Krol en Johan de Jong en zij kwamen gelijk in actie samen met Koos Hoekema die eveneens passeerde in zijn auto.

Alledrie sprongen het ijskoude water in om de inzittenden te redden. De portieren van de auto bleken echter geblokkeerd te zijn en ze hadden niks bij de hand om een raam in te slaan. Ze konden daarom niets anders doen dan het voertuig met zijn drieën boven water houden. Mevrouw Hoekema belde gelijk 112 en tijdens het wachten op de brandweer en ambulance hebben Jelke, Johan en Koos de auto omhoog getild en de inzittenden al pratende proberen erbij te houden.

Mark en Alke hebben de gordels losgemaakt, zijn naar de achterbank gekropen en konden hun hoofd net boven het water houden. Na een kwartier arriveerde de brandweer en ambulance. Duikers van de brandweer hebben Mark en Almer uiteindelijk bevrijd door de autodeuren open te knippen. De beide kameraden zijn vervolgens per ambulance met onderkoelingsverschijnselen naar het MCL in Leeuwarden gebracht. Ze konden de volgende ochtend weer naar huis.

De redders hebben Mark en Almer gered van de verdrinkingsdood. Ze hadden wonder boven wonder geen last van onderkoelingsverschijnselen. Zij kregen een warme douche en droge kleding aangeboden van de bewoners van de Birdaarderstraatweg 15 en konden hierna weer naar huis.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'