0,5 °C

Huilende Roemeen mag terug naar huis

vr 02 juli 2010 14.45 uur

LEEUWARDEN -

Huilend verliet de 20-jarige Roemeen vrijdag de rechtszaal, even nadat de politierechter hem had verteld dat hij niet langer hoeft te zitten. De tranen waren voor zijn vriendin, die drieënhalve week geleden is bevallen van een dochter. De Roemeen kon daar niet bij zijn, hij werd op 20 mei opgepakt nadat hij geld had gestolen uit de kassa van een juwelierszaak in de Hoofdstraat in Beetsterzwaag.

De man hoorde bij een groepje van vier. Terwijl de winkelier aan de praat werd gehouden, glipte de Roemeen naar binnen en deed een greep in de kassa. Dat werd gezien door de dochter van de winkelier, die meteen achter de vluchtende dief aanrende. De mededaders maakten gebruik van de commotie om er in hun auto vandoor te gaan.

De Roemeen had de buit, 550 euro, op zijn vlucht weggegooid. Hij had zich ergens in een tuin in een hoge boom verstopt. Met behulp van een speurhond vond de politie hem terug. De politie vermoedde dat de man betrokken is geweest bij meerdere diefstallen. Hij bekende alleen de diefstal van iets meer dan 1000 euro uit de kassa van supermarkt Attent in Oosterzee, een winkel waar een aantal mensen met een verstandelijke beperking werken.

De Roemeen zei dat iemand anders de diefstal had gepleegd, maar hij hoorde wel bij het groepje dat op 14 mei in de winkel in Oosterzee was geweest. De man was volgens zijn zeggen een paar dagen eerder naar Nederland gekomen om werk in de bouw te zoeken. Toen dat niet lukte en hij toch geld nodig had om aan eten te komen, was hij met een paar landgenoten uit stelen gegaan.

De officier van justitie had de indruk dat de verdachte en zijn vrienden naar ons land waren gekomen om in georganiseerd verband diefstallen te plegen. De officier nam het de man bijzonder kwalijk dat hij en zijn mededaders weerloze slachtoffers hadden gemaakt. De diefstal in Beetsterzwaag had erg veel impact gehad op de dochter van de juwelier.

Ook de medewerkers van Attent waren behoorlijk van de kaart. De officier vond dan ook dat hij een straf moest eisen waar een afschrikwekkende werking van uit moest gaan. Hij eiste drie maanden cel, mede een signaal aan andere buitenlanders met criminele bedoelingen.

Ook de rechter geloofde niet dat de Roemeen was gaan stelen om eten te kunnen betalen. Zij besloot om iets meer rekening te houden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, nadat die plechtig en met de tranen in de ogen had beloofd dat hij nooit weer terug zal komen in Nederland. Hij kreeg een celstraf gelijk aan het voorarrest. De Roemeen heeft 43 dagen vastgezeten.

 

Regionaal nieuws