Account
Logo
Zoeken
3.4 °C

Inbrekers hadden de sleutel

do 17 september 2009, 20.57 uur

LEEUWARDEN - In het onderzoek naar de beschietingen van ruiten in de Swettebuorren en de Jancko Doumastrjitte stuitte de politie begin juni van dit jaar onverwacht op een voorraad gestolen gereedschap en bouwmaterialen. De spullen werden aangetroffen in een schuur, die door een 20-jarige Aldeboarnster werd verbouwd. Hij had het gereedschap gestolen om te kunnen klussen, zei hij donderdag tegen de drie rechters van de Leeuwarder rechtbank. Volgens de officier van justitie was er wel wat meer aan de hand.

Samen met zijn 23-jarige maat uit Uitwellingerga ging de Aldeboarnster in de maanden april en mei van dit jaar op dievenpad. Het duo had een voorkeur voor bedrijfspanden en bouwcontainers. In Drachten sloegen ze eind april en medio mei toe. Op 18 mei werd er ingebroken in twee containers en een bedrijf aan de Richterlaan. Voor een inbraak bij een bedrijf op industrieterrein de Hemmen in Drachten, op 28 april, kregen de verdachten een tip van iemand die daar bekend was.

De tipgever had verteld dat er 'een mooi lasapparaat' in het pand stond. De man gaf de inbrekers zelfs de sleutel van het toegangshek. In Sneek haalden de twee zo'n 1000 liter diesel -27 jerrycans- uit geparkeerde vrachtwagens. De diesel werd voor 60 cent doorverkocht aan vrienden en kennissen en er zouden twaalf jerrycans over de grens naar Duitsland zijn gegaan. Een deel van de gestolen spullen is via internet verkocht. De verdachten pleegden – met wisselend succes- veertien inbraken.

De Aldeboarnster zit nog steeds vast, hij heeft een strafblad. De officier eiste tegen hem een celstraf van zes maanden en drie maanden voorwaardelijk in combinatie met reclasseringstoezicht. Voor de andere verdachte vorderde de officier een deels onvoorwaardelijke celstraf, een werkstraf van 240 uur en verplicht reclasseringstoezicht. Aan drie gedupeerden zouden de verdachten volgens de officier bijna 12.000 euro aan schadevergoedingen moeten betalen. Uitspraak: 1 oktober.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.7%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'