Account
Logo
Zoeken
3.4 °C

'Dat vee is alles voor mij'

vr 12 juni 2009, 16.36 uur

LEEUWARDEN - Het ging er behoorlijk hectisch aan toe, op 16 april, toen de AID met ondersteuning van de politie het vee wilde weghalen van een boerderij aan de Jisteboerewei tussen Jistrum en Kootsterille. De boer ramde met een tractor een stalmuur, terwijl medewerkers van de Algemene Inspectiedienst (AID) en politiemensen binnen waren. Zijn neef zou op de politie zijn ingereden en met een specieschep gedreigd hebben. De agenten liepen rond in kogelvrije vesten, een van hen zag zich zelfs genoodzaakt om zijn dienstwapen tevoorschijn te halen.

De neef, een 24-jarige inwoner van Kootstertille, werd gepepperd en met de nodige moeite in de boeien geslagen. Toen hij mee moest naar het bureau in Buitenpost, gaf hij een van de agenten een knietje in het kruis. Dat was niet de opzet, zei de Tilster vrijdag bij de politierechter. 'Het knietje was niet gericht op de ballen'. Emotioneel was hij wel die dag, maar dan vooral van binnen. Vanwege het vee en dat dat weggehaald werd. 'Ik had maar een ding voor ogen, ik wou naar dat vee toe. Dat vee is alles voor mij'. Hij zag de beesten in gedachten al afgevoerd worden naar naar destructiebedrijf Rendac.

Toen hij die dag aan kwam rijden had hij al snel in de gaten dat het fout zat. Het was een en al bedrijvigheid op het erf van de boerderij van zijn oom. Eerst dacht hij nog dat er een ongeval was gebeurd, maar toen hij de veewagens op de weg zag staan, wist hij wel hoe laat het was. Hij probeerde zijn Jeep tussen twee betonnen bloembakken door te sturen. De auto strandde op een bloembak. Toen hij vervolgens probeerde lopend het erf op te komen, kreeg de Tilster vier politiemensen achter zich aan. Hij pakte een specieschep en terwijl hij achteruit liep maakte hij een soort maaibeweging, om de agenten op afstand te houden.

Dat hij, zoals in het procesverbaal stond, de schep zou hebben opgeheven en dreigde de agenten ermee te slaan, klopte niet volgens de verdachte. Een agent zag de schep in elk geval als een bedreiging en trok zijn pistool. 'Schiet maar', riep de Tilster. Een merkwaardige opmerking, vond de rechter. Een andere agent spoot pepperspray, maar het bijtende goedje miste doel. Uiteindelijk gooide de verdachte de schep weg en hij zette het op een lopen. Een van de agenten tackelde hem en hij werd door drie man in de boeien geslagen. Toen een mannelijke en een vrouwelijke agent hem naar Buitenpost over wilden brengen, was de beer opnieuw los. De politieman zou 'met een grote smile' tegen de Tilster gezegd hebben: 'Je gaat lekker mee naar Buitenpost'. 'Toen heb ik hem een knietje gegeven', zei de verdachte.

Hij zei dat hij zich niet alleen bezorgd maakte om de 100 runderen, die er volgens de AID ernstig verwaarloosd bijliepen, ook was hij bang dat zijn oom zichzelf wat zou aandoen als hij een lege stal aantrof. Bij de politie verklaarde de Tilster dat de AID zijn 61-jarige oom al jaren 'plaagt'. Er zouden eerder pogingen in het werk zijn gesteld om het vee af te voeren. De rechter kwam vrijdag niet tot een uitspraak. De zaak werd aangehouden voor het horen van getuigen door de rechter-commissaris (rc). Vier mensen kunnen volgens de verdachte en diens advocaat iets zeggen over hoe het er werkelijk is toegegaan die dag. Ook wil de rechter dat er een adviesrapport van de reclassering komt over de verdachte. Sinds de gebeurtenissen bij de boerderij van zijn oom heeft hij last van nachtmerries en kampt hij met psychische problemen. Volgende week moet de oom terechtstaan bij de meervoudige kamer.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
75.7%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.3%
Ik hoop dat het doorgaat!  
20.9%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381



regionaal nieuws

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'

Dokkumer (60): 'Ik wol myn rydbewiis net wer kwyt....'