Account
Logo
Zoeken
6.5 °C

Braaksma wint crossloop Ropta Boys

zo 18 januari 2009, 17.52 uur

EASTERNIJTSJERK - Zaterdag stond de 13e crossloop centraal bij de bloeiende en nog steeds groeiende voetbalvereniging Ropta Boys. De crossloop werd een groot succes in alle opzichten. Mooie parcoursen voor de jeugd, wandelaars en crosslopers waren uitgestippeld door de activiteitencommissie bestaande uit de heren Lolke Bergema, Bas Dijkstra en Piet Torensma.

Een combinatie van verharde een onverharde wegen moesten worden getrotseerd in de regen en met veel wind. De route voor de wandelaars liep vanaf de Ropta Boys accommodatie door Oosternijkerk naar Niawier richting Wetsens. Op de kruising bij Wetsens gingen de wandelaars linksaf richting Metslawier.

Door het Metslawierster bos naar Reidswal over de Keechsdyk richting Morra. Bij Morra werd afgebogen naar de Ropta molen. Bij de Ropta molen werd rechts afgeslagen over de Roptawei om zo weer in Oosternijkerk uit te komen. Een mooie tocht van ongeveer 15 kilometer met een record aantal aan deelnemers. Om precies te zijn deden 42 dames en heren mee aan deze goed georganiseerde wandeltocht.

De crosslopers konden kiezen uit een kort en lang parcours. De meesten lieten zich niet kennen en kozen voor het 8,8 kilometer lange parcours. Het parcours van de Ropta Boys crossers ging via de Roptawei naar de Grientereed richting Niawier. In Niawier werd afgebogen richting Metslawier.

Vlak voor Metslawier werd afgeslagen en een gedeelte gelopen over de oude spoorbaan. Uitkomende bij het oude voetvalveld van Ropta Boys in Metslawier werd de tocht vervolgd naar de Ropta molen en daarna richting Lioessens. Na Lioessens werd het laatste moeilijke stuk vervolgd over de Langgrousterwei richting Oosternijkerk. Met als einddoel de finish bij de kantine “De Tredde Helte”van de v.v. Ropta Boys.

Net als bij de wandelaars was de opkomst ongekend groot. Bijna 45 leden en donateurs stonden om half drie aan de start. Niet alleen 's middags, maar ook 's morgens was het zeer succesvol bij de crossloop voor de jeugd. Om half tien viel het startschot voor de allerkleinste jeugd, de F-pupillen.

De opkomst bij de jongste jeugd was heel goed. Bij de oudere jeugd is het meestal even moeilijker om iedereen enthousiast te krijgen. Toch waren er bij de C-junioren en meisjes enkele zeer positieve uitzonderingen. Klasse.

Onder aanmoediging van vele ouders en grootouders werd het parcours enthousiast afgelegd door de jeugd. Er was vooral veel strijd bij de F, E en D-pupillen. Bij de C- junioren en meisjes was de spanning minder, omdat de animo bij deze leeftijdscategorie tegenviel. Natuurlijk de aanwezigen uitgezonderd.

Er werd in ieder geval goed gestreden om de prijzen. Bij de F1 en F2-pupillen ging de winst naar Hessel Wilman (F1) en Pieter Postma (F2). Bij de vier E-junioren zeventallen werd het een zeer spannende aangelegenheid. Uiteindelijk gingen hier de volgende lopers als eerste over de streep. De winst ging naar Boele Terpstra (E1), Simon Jan Mol (E2), Ate Piet Hoekstra (E3) en Wiebe Meinema (E4). Bij de D-pupillen waren de jongens behoorlijk aan elkaar gewaagd.

Bij het D-pupillen was het Jimke Haaksma die met eer ging strijken net voor Jan de Vries. Bij het D2-zevental was het Ate Tanja die als eerste de streep passeerde. Bij de C-junioren bleek Peter Braaksma over de langste adem te beschikken en hierdoor de 1e prijs binnen te slepen. De 3 meisjes die zich hadden opgegeven verdienden alle drie een pluim. Zij lieten het niet afweten en liepen het parcours gezamenlijk. Uiteindelijk bleek Catharina Witteveen de sterkste. Maar de beide andere dames Joanna Wijtsma en Esther Turkstra waren mede winnaar door mee te doen.

In navolging van de jeugd was het vervolg om 13.30 uur voor de wandelaars. Om 14.30 uur was de start voor de senioren, dames, B-junioren, donateurs en sponsors.

Wedstrijdverloop
Onder het camera oog van fotograaf Alex Bouma werden de lopers weggeschoten voor het prachtige kleedgebouw van de v.v. Ropta Boys. Vrij snel ontstonden er groepjes met spelers die aan elkaar gewaagd waren. De spelers van Ropta Boys 1 gingen als een speer uit de startblokken.

De ploeg van trainer Oane Westra had afgelopen week geoefend, omdat wegens opdooi het kunstgrasveld niet beschikbaar was om te voetballen. Toch waren er nog spelers van Ropta Boys 2 en 3 die zich gingen mengen tussen de 1e elftal spelers. Met name Erwin Braaksma en Gerard Torensma konden de natuurlijk beter getrainde 1e elftal spelers goed bijbenen.

Maar vrij snel in de wedstrijd werd het duidelijk dat de prijzen konden worden verdeeld onder een zestal spelers. Met name Willem Wijma was samen met Sander Braaksma de grote favoriet. Verrassend wisten Jan Pzn Braaksma, Andries Weidenaar, Arend Castelein en Erwin Braaksma heel goed te volgen. Helaas was er deze middag een klein misverstand in het parcours. Vlak voor Lioessens hadden de spelers moeten afslaan door de weilanden. Willem Wijma was de voorste man en ging correct door de velden.

De achtervolgende groep ging rechtdoor, omdat de organisatie iets te laat op de plek aanwezig was om te sturen. Willem moest uiteindelijk terug. Dit koste hem uiteindelijk teveel kracht en verloor hoogstwaarschijnlijk zijn tweede achtereenvolgende titel. Jammer voor hem, maar hopelijk krijgt hij volgend jaar zijn revanche.

Ondanks deze misser was Sander Braaksma deze middag net als twee seizoenen geleden een zeer sterke winnaar. In de slotfase wist hij zijn broer Erwin, Willem Wijma (winnaar 2008) en Jan Pzn Braaksma, Arend Castelein en Andries Weidenaar (winnaar 2001) af te troeven.

In een supersnelle tijd van 38 minuten en 39 seconden werden de bijna 9 kilometer afgelegd door winnaar Sander Braaksma. Willem Wijma was ondanks meer meters verdiend de super tweede en Jan Pzn Braaksma legde zeer knap beslag op de derde plaats.

Prijsuitreiking
Na afloop van deze zeer geslaagde en gezellige crossloop werden de prijzen en wisselbeker uitgereikt door voorzitter Jan Age Wijma. Voorzitter Wijma bedankte de activiteitencommissie en kantinecommissie voor de geslaagde en perfecte organisatie. Hij bedankte tevens Andrew Tjeerdsma, Paul Kingma en Ronald Lodder die de gehele dag heerlijke vis hebben staan bakken. Dit was in één woord geweldig en er is ontzettend veel verkocht aan vis.

De opbrengst was voor de v.v. Ropta Boys, omdat de aangekochte vis werd gesponsord door Andrew Tjeerdsma, Andries Mol, Lolke Bergema en Paul Kingma. Niet alleen de vis, maar ook de visolie werd gesponsord door de Coöperatie van de familie Rudy Westra en het gas om op te bakken werd gesponsord door Gosse Veenma Mechanisatie. Een groot woord van dank en applaus was er voor deze sponsoren.

Verder hield voorzitter Wijma zijn nieuwjaarstoespraak. Wat hierin is gezegd komt aan orde in het verslag van de officieuze opening van onze super de luxe kleedaccommodatie die gelijktijdig plaatsvond met de crossloop en nieuwjaarsreceptie.

FOTONIEUWS


 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




regionaal nieuws

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Bouwplannen aan Terpsterwei in Eanjum gaan door

Poll: Wat is de toekomst van Holwerd aan Zee?

Dat project gaat kopje onder  
77.8%
Heel misschien wordt het nog wat....  
3.1%
Ik hoop dat het doorgaat!  
19.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!




regionaal nieuws

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie

Zorgen leefruimte Gomarus College bij ChristenUnie



regionaal nieuws

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381

Vrachtwagen raakt in de berm langs N381