0,3 °C

Provincie verklapt eerbetoon Koopmans

za 02 juli 2005 01.12 uur

GARYP -

Wegens slechte communicatie tussen de gemeente Tytsjerksteradiel en de provincie Fryslân is vrijdag naar buiten gebracht dat Garyp een beeld krijgt ter ere van schilder Klaas Koopmans die in 1920 in Garyp werd geboren. De provincie heeft het nieuws middels een persbericht naar de media gestuurd terwijl het nog een verrassing moest blijven voor de bekende Friese schilder en het dorp.

Het beeld, gemaakt door Frans Ram uit Hegebeintum, krijgt van de provincie Fryslân ruim 3000 euro subsidie. Volgens de dochter van Klaas Koopmans heeft de familie geen bezwaar dat het nieuws toch bekend is geworden. Het was een wens van dorpsbelang Garyp dat er in het kader van de afsluiting van de dorpsvernieuwing een beeld ter ere van Klaas Koopmans zou komen. Op 7 augustus zal de onthulling (mogelijk) plaatsvinden.

Klaas Koopmans wordt dan 85 jaar en het beeld komt te staan aan de Gravinneloane in Garyp. Koopmans verblijft momenteel in zorgcentrum Berchhiem in Burgum en zijn gezondheid is kwetsbaar. Koopmans kan daardoor niet meer schilderen. "We hopen dat hij bij de onthulling aanwezig kan zijn", aldus zijn dochter.

 

Regionaal nieuws