Account
Logo
Zoeken
15.8 °C
Nieuw bedrijventerrein in Tytsjerksteradiel: Quatrebras noord of zuid?
© WâldNet

Nieuw bedrijventerrein in Tytsjerksteradiel: Quatrebras noord of zuid?

zo 26 mei 2024, 18.50 uur

NOARDBURGUM - De gemeente Tytsjerksteradiel maakt werk van de ontwikkeling van een groot bedrijventerrein. Er is veel behoefte aan een nieuw bedrijventerrein. In de raadsvergadering op 30 mei 2024 staat de visie op bedrijventerreinen centraal.

Het oog is gevallen op de locatie Quatrebras. De "Locatieverkenning regionaal bedrijventerrein Gemeente Tytsjerksteradiel" wijst uit dat deze plek als meest geschikte locatie uit de bus komt. Dit gebied biedt de beste bereikbaarheid en voldoet aan alle ruimtelijke en milieutechnische eisen die zijn gesteld.

Er zijn drie deelgebieden op Quatrebras onderzocht:

Quatrebras Zuid (max 30 hectare)


maximale grootte: 30 hectare

Quatrebras Noord


maximale grootte: 15 hectare

Quatrebras West

Geen schets beschikbaar. Deze plek betreft ten zuiden van de Rijksstraatweg en tussen het dorp Hurdegaryp en de Centrale As in.

Iepen Poadium

Drie buurtbewoners gaven afgelopen donderdag hun mening tijdens het Iepen Poadium. Alledrie wonen ten noorden van de kruising Quatrebras. Geert van Assen woont nog maar pas met zijn gezin in het buurtschap en heeft nu (nog) vrij zicht over de weilanden. "Wy binne it net iens mei de heechbou (15 tot 20 meter) en swiere yndustry yn ús achtertún," zei hij.

De buurtbewoners voelen zich buiten beschouwing gelaten door Sweco, het bureau dat het onderzoek uitvoerde. De gemeenteraad werd bijvoorbeeld in januari al ingelicht terwijl de buurtbewoners pas deze maand over de mogelijke plannen zijn geïnformeerd.

Alie Jonker-Postma, eigenaresse van een theetuin, benadrukte dat de plannen zonder enige betrokkenheid van de buurt zijn ontwikkeld. "De landelijke sfeer wil ik graag behouden voor mijn theetuin," verklaarde zij.

Edwin van der Kamp, al 32 jaar woonachtig in Quatrebras, maakte zich eveneens grote zorgen en merkte op dat hij nooit om een mening is gevraagd. Tijdens de presentatie moest hij ontdekken dat een deel van het voorgestelde industrieterrein over zijn perceel was getekend.

Voorkeur

Uit het Sweco-rapport is op te maken dat Quatrebras Zuid de voorkeur geniet vanwege de gunstige ligging en de uitbreidingsmogelijkheden op lange termijn. De rotonde kan eenvoudig een extra oprit krijgen naar de nieuwe locatie. Dat is lastiger voor het gebied Quatrebras Noord dat als terugvaloptie is aangeduid. Het gebied is kleiner en momenteel in het bezit van de provincie Fryslân.

Een ambtenaar benadrukte tijdens het Iepen Poadium dat de schetsen een grof gemaakt idee zijn en dat niets vast staat.

Andere gebieden

Burgum is eveneens onderzocht en kan dienen als een alternatieve locatie, hoewel de bereikbaarheid en infrastructuur aanpassingen behoeven. De zoekgebieden Hurdegaryp en Garyp vallen af vanwege mindere bereikbaarheid en ligging nabij beschermde natuurgebieden.

Tijdens de raadsvergadering van aanstaande donderdag zal de raad zich uitspreken over de voorkeurslocatie en eventuele vervolgstappen voor de realisatie van het bedrijventerrein.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws