Account
Logo
Zoeken
15.4 °C
Burgerschool krijgt toch noodlokalen ondanks bezwaren uit buurt
Archieffoto

Burgerschool krijgt toch noodlokalen ondanks bezwaren uit buurt

do 23 mei 2024, 18.20 uur

DOKKUM - Het college van B&W van Noardeast-Fryslân heeft na een jaar toch ingestemd met de plaatsing van drie noodlokalen bij OBS De Burgerschool in Dokkum. De gemeente wilde vorig jaar - zonder goed overleg met de buurt - de lokalen al regelen voor de school.

De tijdelijke uitbreiding, noodzakelijk door een stijging in het aantal leerlingen, zal maximaal vijf jaar duren.

Omgevingsvergunning

De omgevingsvergunning voor de noodlokalen werd ondanks bezwaren van omwonenden goedgekeurd. Volgens de brief worden de lokalen deels buiten het bouwvlak geplaatst, wat in strijd is met het bestemmingsplan "Dokkum Regiostad".

De gemeente heeft echter geconcludeerd dat er geen strijd is met een goede ruimtelijke ordening en daarom toestemming verleend.

Bezwaren

Veel omwonenden hebben hun zorgen geuit over o.a. de verkeersbewegingen en parkeerproblemen die de uitbreiding met zich mee zal brengen. In een brief aan het college van 1 augustus 2023, die is toegevoegd als bijlage bij de raadsbrief, beschrijven de omwonenden hun bezwaren.

Ze voelen zich overvallen en genegeerd door de besluitvorming. Ze moesten het nieuws vorig jaar via WâldNet vernemen. Ze benadrukten verder dat eerdere beloftes over tijdelijke oplossingen vaak zijn overschreden. De omwonenden beloofden de gemeente een handhavingsverzoek als de bouw zonder verdere dialoog doorgaat​​.

Vertraagde uitvoering

Door de acties en bezwaren van de omwonenden is de uitvoering van de bouwplannen vertraagd. Ondanks dat de noodlokalen al na de zomer van 2023 geplaatst zouden worden, kon de bouw pas later starten door de vertraging in de vergunningsprocedure en de gesprekken met de buurt.

Tijdelijke oplossing

De drie noodlokalen zullen op het terrein van de school geplaatst worden en zijn bedoeld als tijdelijke oplossing. De Burgerschool heeft zich verder aangesloten bij het Basispakket Verkeerseducatie om de verkeersveiligheid rondom de school te bevorderen. Op deze manier wil de buurt tegemoetkomen aan bezwaren uit de buurt. De buurt stoort zich verder vooral aan de doorgaande groei van de school.

De noodlokalen blijven maximaal vijf jaar staan, waarna de school zal verhuizen naar de nieuwe locatie Scholenpark Dokkum aan de Woudweg/Parklaan. Buurtbewoners hebben er een hard hoofd in dat de school binnen twee jaar gaat verdwijnen.

Achtergrondinformatie

OBS De Burgerschool kreeg in de zomer van 2023 te maken met een ruimtetekort door een toename van het aantal leerlingen. Hierdoor werden de drie extra lokalen noodzakelijk.

De nieuwe aanwas ontstond voornamelijk in de kleutergroepen en door zij-instroom van hoogbegaafde leerlingen. De plaatsing van de noodlokalen werd gezien als een noodzakelijke tussenoplossing in afwachting van de nieuwbouw van Scholenpark Dokkum.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws