Account
Logo
Zoeken
17.3 °C
Rijkswaterstaat is er na maanden uit: geen pont bij Skûlenboarch
Foto: Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat is er na maanden uit: geen pont bij Skûlenboarch

wo 22 mei 2024, 17.17 regionaal

JISTRUM - Rijkswaterstaat gaat voor de omwonenden van de brug van Skûlenboarch tussen Jistrum en Eastermar geen pont inzetten. De brug werd op 3 februari 2024 aangevaren en sindsdien is deze niet te gebruiken. Het herstel duurt tot eind 2024.

Als gevolg van de kapotte brug kunnen omwonenden niet meer het Prinses Margrietkanaal oversteken. Ze moeten nu kilometers omrijden via Kootstertille. Dit is vooral een probleem voor voetgangers en fietsers.

In april beloofde Rijkswaterstaat om de inzet van de pont te gaan onderzoeken. Eerder (1 maart) was aangegeven dat er sowieso geen pont zou komen.

"Er zijn 5 potentiële locaties rondom brug Schuilenburg onderzocht. Deze locaties zijn beoordeeld op een aantal aspecten, zoals onder andere nautische veiligheid, tijdswinst voor fietsers, geschatte kosten, toegankelijkheid vanaf de weg en impact op ligplaatsen van de scheepvaart." zo laat Rijkswaterstaat weten.

Conclusie

Op basis van onderzoek heeft Rijkswaterstaat besloten dat er geen fietspont komt bij brug Schuilenburg.

De belangrijkste 3 redenen hiervoor zijn:

  1. Het niet kunnen voldoen aan de nautische veiligheid
  2. De tijdswinst voor fietsers is relatief beperkt
  3. De kosten voor de inzet van een pont zijn te hoog

Voor de direct omwonenden is het een teleurstelling. Sommige wijzen op het feit dat er bij Burgum wel een pont kan komen. Daar zijn vergevorderde plannen om een pont met vrijwilligers in te zetten ter hoogte van de Soestpolder en vakantiepark Klein Zwitserland.

Alternatief vervoer

Rijkswaterstaat heeft aan omwonenden alternatief vervoer aangeboden op basis van maatwerk voor urgente gevallen. Tijdens het herstel van de brug worden e-bikes uitgeleend en in een aantal gevallen kan gebruik worden gemaakt van taxi vervoer.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws