Account
Logo
Zoeken
12.2 °C
Seksdate met kind: opnieuw celstraf geëist tegen ChristenUnie-raadslid uit Garyp

Seksdate met kind: opnieuw celstraf geëist tegen ChristenUnie-raadslid uit Garyp

di 14 mei 2024, 19.45 regionaal

GARYP - "Ik kan het niet terugdraaien, het is wat het is," zei een 54-jarige man uit Garyp in zijn laatste woord voor het gerechtshof in Den Haag. Het Openbaar Ministerie verdenkt de man van grooming en het verleiden van een elfjarig meisje tot ontuchtige handelingen.

In hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie dinsdag opnieuw 150 dagen celstraf waarvan 77 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar. De man zat al 73 dagen in voorarrest. Ook eiste de advocaat-generaal dat de man niet direct contact mag hebben met kinderen onder de 16 jaar zonder toezicht van een volwassene (38v maatregel).

Grooming

De voormalig ChristenUnie-raadslid maakte in december 2021 via Snapchat een seksdate met een elfjarig meisje. Zonder dat hij het doorhad, had de moeder van het meisje het gesprek met hem overgenomen. Bij de ontmoeting die bij het metrostation Rotterdam Zuid in Rhoon volgde, kreeg hij een pak slaag van de stiefvader en werd hij later gearresteerd door de politie. Even daarvoor vond de afspraak op straat plaats met het vijftienjarige zusje.

Hoger beroep

Tijdens het hoger beroep wijzigde de advocaat-generaal de tenlastelegging. In maart 2023 werd de man uit Garyp namelijk vrijgesproken (klik op woord voor uitleg, red) door de rechtbank Rotterdam. Destijds was de tenlastelegging 'zich schuldig maken tot verleiding van een minderjarige door het aanbieden van geld'. De rechtbank oordeelde dat het geld geen rol had gespeeld waardoor zij tot een vrijspraak kwam.

Nieuwe tenlastelegging

De tenlastelegging werd daarom gewijzigd in 'het schuldig maken / poging tot verleiding tot ontucht van een minderjarige of iemand die zich voordeed als minderjarige en/of het voltooide delict grooming'.

Verklaringen

Tijdens de zitting bleef de verdachte grotendeels bij zijn verklaringen die hij eerder had afgelegd. Het ging destijds niet lekker en hij was op zoek naar seksuele prikkels. Hij ontkende dat hij daarbij zocht naar minderjarigen. Uit politieonderzoek bleek later wel dat hij contact had gehad met een 15-jarige en 14-16 jarigen. "Ik wist niet wat de leeftijden waren," zei de verdachte daarop.

Contact afkappen

De verdachte bleef zich verwijten waarom hij het contact met het bewuste elfjarige meisje niet eerder had afgekapt. "Was er niet voldoende tijd om bij zinnen te komen?" wilde de voorzitter weten. "Ik had toen niet meer in de gaten dat het een elfjarige was...." was het antwoord van de Gariper. "Ik vind het moeizaam dat u zegt dat u het niet meer in de gaten had...." antwoordde de voorzitter. "Ik was op dat moment bezig met heel veel chats en op dat moment zit je in een arousal en bij mij ging de knop om, hier is iemand die wel wil afspreken, dus ik zeg ja..."

Jeugdbeschermer

De voorzitter: "U was destijds jeugdbeschermer, u wist dat er volwassenen op zoek zijn naar kinderen....."
"Bizar hè..." zei de verdachte. "Dat u geen enkel moment van reflectie had met uw kennis..." antwoordt de voorzitter. De verdachte: "Dat verbaast mij ook, ja..."

Laatste woord

In zijn laatste woord gaf de verdachte aan authentiek te willen zijn: "Ik wil mij oprecht verontschuldigen voor zowel mijn vakgenoten, de twintigtal kinderen die ik in de steek liet door zo uit het werk te stappen, mijn ex-vrouw, eigen kinderen en de politieke partij. Daar voel ik me verantwoordelijk voor en ik verontschuldig me er oprecht voor. Ik kan het niet terugdraaien, het is wat het is."

Nieuwe baan

Doordat de zaak breeduit in de pers werd gedeeld, kon de man aanvankelijk geen nieuwe baan vinden. Inmiddels heeft hij een nieuwe woonplek en baan als beheerder van een gebouw.

Requisitoir

In het requisitoir van de advocaat-generaal (AG) gaf zij aan dat zij het discutabel vond dat de rechtbank de verdachte vorig jaar vrijsprak. "De verdachte was nog bezig om het meisje over te halen dat die seksafspraak tot stand kwam. Hij schreef 's middags: 'Hoi, ben je nog van plan te komen om 16.00 uur?' Daarvoor was het geld aangeboden. Het geld was in de strijd gegooid om ervoor te zorgen dat hij niet voor niets naar het metrostation zou gaan."

Intenties

De AG wees de rechters erop dat moest worden gekeken naar de intenties: inhoud chats, aanbieding van geld, het sturen van een dickpic, afspraak maken en het afstemmen welke seksuele handelingen ze zouden verrichten...

Ingrijpen

"Ik vraag me steeds af, wat als er nu niet was ingegrepen, en het was echt dat elfjarig meisje geweest. Had hij dan zijn arm om haar heen geslagen en ermee weggelopen? Om kinderen daarvoor te behoeden is het strafbaar om pogingen hiertoe te doen."

Vrijspraak

De advocaat van de verdachte zag het anders: "Er wordt nu iemand neergezet die bewust op zoek gegaan is of iets wilde met minderjarige. 'Dat is niet het geval geweest' zegt mijn cliënt." Zij wees het hof erop dat haar cliënt op heel veel chats reageerde en dat de geschiedenis bovendien verdween waardoor de oudere berichte niet kon lezen. "Mijn cliënt schaamt zich hiervoor dood omdat achteraf blijkt dat het om een 'elfjarige' ging."

De advocaat verzocht het hof om tot een vrijspraak te komen. "Bij grooming zou door de dader een voorstel moeten worden gedaan en dat is hier niet gebeurd. Er ligt alleen een voorstel vanuit de andere kant: 'ik kan afspreken....'"

Het gerechtshof van Den Haag doet eind mei uitspraak in deze zaak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
39.9%
Politiek ges!N  
6.9%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.8%
Dit zaakje s!nt  
8.5%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!