Account
Logo
Zoeken
14.9 °C
Vrijspraak voor Gariper raadslid dat seksdate maakte met elfjarige
© WâldNet

Vrijspraak voor Gariper raadslid dat seksdate maakte met elfjarige

wo 22 maart 2023, 15.55 uur

GARYP - De rechtbank Rotterdam heeft een 53-jarige man uit Garyp vrijgesproken voor wat hem ten laste werd gelegd. De man had op 21 december 2021 bij het metrostation in Rhoon een seksdate met een elfjarig meisje. De moeder van het meisje chatte met de man en deed zich voor als het meisje. Er werd een geldbedrag aangeboden in ruil voor seks.

Deel van bewuste Snapchat

Tenlastelegging

De rechtbank gaat er vanuit dat het voormalige raadslid in Tytsjerksteradiel de intentie had om met het meisje af te spreken met als doel om met haar seksuele handelingen te verrichten. Toch spreekt de rechtbank hem vrij omdat er ten laste is gelegd dat er een poging tot verleiding van een minderjarige is gedaan door het aanbieden van geld (artikel 248a).

De verdachte uit Garyp gaf twee weken geleden ter zitting aan dat hij weliswaar de berichten heeft verzonden, maar dat hij zich er niet van bewust was dat hij met een minderjarige communiceerde. De rechtbank acht niet aannemelijk dat dat het geval was gezien de zeer beperkte tijdspanne tussen de berichten, de inhoud van het gesprek en de verklaring van de 15-jarige dochter dat de verdachte zei "volgens mij ben jij geen 11" toen hij haar ontmoette.

Geld kwam pas later

Uit de chats blijkt namelijk dat het geld pas werd aangeboden nadat er positief was gereageerd op het seks voorstel. Het meisje reageerde gelijk positief. "Het aanbieden van geld is daarmee geen onderdeel geweest van het overhalen van de minderjarige om seks te hebben met de verdachte" aldus de rechtbank.

Aanbod

De rechtbank: "De verdachte heeft vervolgens weliswaar gevraagd of ze ook geld wilde, waarop ook positief werd gereageerd, maar uit niets blijkt dat juist dit aanbod de minderjarige heeft bewogen tot het maken en/of laten doorgaan van de afspraak waar het - in de intentie van de verdachte - tot seks zou moeten komen."

De rechtbank oordeelt daarom dat niet tot een bewezenverklaring van deze tenlastelegging kan worden gekomen.

Kwalijke bedoelingen

De rechtbank vervolgt haar oordeel: "De rechtbank realiseert zich terdege dat hiermee een persoon wordt vrijgesproken die naar haar oordeel ontegenzeggelijk zeer kwalijke bedoelingen had met een 11-jarig meisje maar zij kan niet anders in het licht van de tenlastelegging."

Met de vrijspraak wordt ook het bevel tot voorlopige hechtenis van de verdachte opgeheven. Deze was bij een eerdere beslissing geschorst.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws