Account
Logo
Zoeken
1.6 °C
Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen
© WâldNet

Geitenhouderij in Sibrandahûs mag nieuwe stal bouwen

do 28 maart 2024, 17.50 uur

SIBRANDAHUS - Een geitenhouderij aan de Trekwei in Sibrandahûs mag na vijf jaar aan procedures aanvangen met de bouw van een nieuwe stal. Deze week deed de Raad van State uitspraak in de kwestie.

De geiten- en rundveehouderij kan beginnen met de vervanging van twee oudere stallen door één nieuwe, moderne stal.

Met de uitspraak veegde de Raad van State de bezwaren van de overburen van tafel. In november 2019 verleende de gemeente Dantumadiel al een vergunning voor de nieuwe stal, maar daarna volgde een bezwaarprocedure van de buren die tegenover het agrarische bedrijf wonen.

Bezwaar

De buurman had eerder succes toen de rechtbank Noord-Nederland in februari 2021 de vergunning vernietigde. Hij vreest onder andere dat zijn uitzicht belemmerd wordt door de bouw van de stal. Niettemin werd deze vernietiging aangevochten door zowel de boerderijeigenaren als de gemeente, wat resulteerde in een nieuw besluit in mei 2023 om de vergunning opnieuw te verlenen.

Ongegrond

De bezwaarmaker had gehoopt dat de Raad van State de boerderij zou sluiten en ruimen, maar deze eis werd niet ingewilligd. De Raad van State oordeelde dat de bezwaren tegen de vernieuwde vergunning ongegrond zijn, waarmee de weg vrij is voor de stalvernieuwing.

Bestemmingsplan

Omdat de nieuwe stal voor een deel over de voorgevelrooilijn van de bedrijfswoning komt te staan, past het bouwwerk niet in het bestemmingsplan. De rechtbank had daarom eerder geoordeeld dat het bouwplan in strijd was met het bestemmingsplan. Het college van B&W van Dantumadiel moest dus aantonen dat het project, ondanks deze afwijking, niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening om een uitzondering op de regel te kunnen rechtvaardigen.

Zorgvuldigheid

De Raad van State erkende in haar uitspraak dat de gemeente inderdaad een zorgvuldige afweging heeft gemaakt en dat de bouw van de stal voor de voorgevelrooilijn onder bepaalde voorwaarden acceptabel is.

Ook zullen de buren juist minder overlast ervaren van het laden en lossen van vrachtwagens, omdat dat vanuit hun woning gezien, achter de stal zal plaatsvinden.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsPoll: Moet de gemeente de prijzen gelijk trekken?

Ja  
87.2%
Nee  
6.4%
Geen mening  
6.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!


regionaal nieuws

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381

Automobilist eindigt in greppel langs afrit N381