Account
Logo
Zoeken
3.4 °C
Drankrijder ontkent te hebben gereden: 'Ze liegen dat ze barsten'

Drankrijder ontkent te hebben gereden: 'Ze liegen dat ze barsten'

vr 1 maart 2024, 14.40 uur

LEEUWARDEN - Met maar liefst meer dan vijf keer de toegestane hoeveelheid alcohol achter de kiezen, had een 59-jarige inwoner van Burdaard zijn auto een tuin in Kollumersweach ingestuurd. Vrijdag bij de politierechter ontkende de man dat hij had gereden.

Draaiende motor

Het leek aanvankelijk een gelopen race: toen hij in de nacht van 1 november vorig jaar door de politie werd aangesproken, erkende de Burdaarder dat hij naar de kroeg was geweest en had gedronken. De man zat achter het stuur, met een draaiende motor en de lichten brandden nog. Hij was duidelijk zwaar beschonken.

Doodlopende straat ingereden

De man was een doodlopende straat ingereden, de Maersmastrjitte in Kollumersweach, en was vast komen te zitten in het natte gazon toen hij de auto wilde draaien. De agenten schreven in het proces verbaal dat ze de Burdaarder moesten ondersteunen om met hem in de politieauto te krijgen. De man weigerde ter plaatse te blazen, maar op het bureau verleende hij wel zijn medewerking aan een ademanalyse.

1260 ug/l

Daar kwam een hele hoge score uit. Het apparaat gaf een uitslag van 1260 ug/l, meer dan vijf keer hoger dan de toegestane 220 ug/l. Tijdens het verhoor had hij nogmaals toegegeven dat hij had gedronken. Op de zitting kwam de Burdaarder met een heel ander verhaal: hij was niet de bestuurder, degen die wel had gereden was er vandoor gegaan. Een naam wilde hij niet noemen.

"Dan liegen ze dat ze barsten"

Dat hij tegenover de politie had toegegeven dat hij de bestuurder was en dat hij had gedronken klopte niet. "Het zijn allemaal leugens", aldus de verdachte. Het argument dat het politieverhaal op ambtseed was opgemaakt, bracht hem niet op andere gedachten. "Dan liegen ze dat ze barsten", zei de Burdaarder. Hij zou op het bureau niet eens zijn verhoord. \'’Ik heb alleen maar in de cel gezeten, ik ben niet ondervraagd".

Rijbewijs inleveren

De bevindingen van de politie kwamen overeen met de verklaringen van de getuigen: de bewoners hadden 112 gebeld toen ze zagen dat er iemand hun tuin in reed. Zij waren meteen naar buiten gegaan en zagen de verdachte in de auto zitten. Het voorval had verstrekkende gevolgen: de Burdaarder moest zijn rijbewijs inleveren.

Tweede strafpunt op rijbewijs

Hij krijgt het voorlopig niet terug: de rechter veroordeelde hem tot een rijontzegging van 21 maanden en een gevangenisstraf van twee weken waarvan een week voorwaardelijk. Verder moet de Burdaarder 80 uur gratis werken. Hij is eerder veroordeeld voor rijden onder invloed. Dat betekende een eerste strafpunt op het rijbewijs. De veroordeling van vrijdag leverde een tweede strafpunt op. Dat betekent dat het rijbewijs van rechtswege definitief ongeldig wordt verklaard.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Woning vol rook door pelletkachel

Woning vol rook door pelletkachel

regionaal nieuws

Open Sluis trekt honderden bezoekers

Open Sluis trekt honderden bezoekers
regionaal nieuws

Dorpen Oldtimer Evenement in Drachten

Dorpen Oldtimer Evenement in Drachten