Account
Logo
Zoeken
12.2 °C
Opnieuw vraagtekens over Hûs en Hiem in Smallingerland

Opnieuw vraagtekens over Hûs en Hiem in Smallingerland

wo 21 juni 2023, 15.20 regionaal

DRACHTEN - Zo lang het nodig is blijft de gemeente Smallingerland advies van de welstandscommissie Hûs en Hiem vragen. De twijfel over nut en noodzaak van de professionele adviseurs op het gebied van "bouwkunstige schoonheid van Fryslân" is echter groot. Tijdens de bijeenkomst van Het Debat dinsdagavond in Smallingerland plaatsten raadsleden andermaal vraagtekens bij het lidmaatschap van de gemeenschappelijke regeling voor de welstandscommissie, waaraan zeventien van de achttien gemeenten in de provincie Fryslân meedoen.

Wethouder Maria Le Roy legde de raadsleden uit dat een alternatief voor Hûs en Hiem ook geld kost. Een alternatief is dat Smallingerland per dienst betaalt en de welstandscommissie alleen op afroep inschakelt. "We moeten ook kijken wat de kwaliteit van een advies is", aldus Le Roy.

Meine Hofman van Smallingerlands Belang informeerde alvast naar de uiterlijk opzegtermijn. Dat kan voor de eerste januari van elk nieuw jaar zijn. Een gemeente blijft dat hele jaar dan nog wel lid van de gemeenschappelijke regeling. Met de nieuwe Omgevingswet is het voor gemeenten mogelijk om eisen van welstand aan bouwplannen zelf te toetsen.

Lees ook:

Smallingerland twijfelt over Hûs en Hiem
Smallingerland kritisch op Hûs en Hiem

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
39.9%
Politiek ges!N  
6.9%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.8%
Dit zaakje s!nt  
8.5%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!