Account
Logo
Zoeken
10.3 °C
Pilot: Vervoersdienst voor ouderen en mensen met een beperking

Pilot: Vervoersdienst voor ouderen en mensen met een beperking

wo 5 oktober 2022, 13.06 uur

DAMWALD - Ouderen en inwoners met een beperking die in Feanwâlden en De Westereen wonen, kunnen vanaf vandaag gebruik maken van een vervoersdienst. Het gaat om inwoners die nog wel zelf een stukje kunnen lopen, maar geen eigen vervoer hebben of voor wie het openbaar vervoer te veel op afstand is gekomen.

Bij de vrijwillige vervoersdienst kunnen zij een rit boeken op 1 tot 10 kilometer van hun huisadres. Het vervoer wordt verzorgd door vrijwilligers uit het eigen dorp uit het bestand van de Stichting Welzijn Het Bolwerk. Doel van de proef is mensen mobieler te maken en volwaardig mee te laten doen aan de samenleving.

Wethouder Kees Wielstra: "Wij zien dat de wereld voor een steeds grotere groep inwoners erg klein wordt. Vaak komen ze de deur niet meer uit. Dat is natuurlijk erg jammer. Ook omdat ze vaak niet goed op de hoogte zijn van de verschillende vervoersmogelijkheden die er zijn in de gemeente: eigen vervoer, openbaar vervoer, taxivervoer en vervoer door vrijwilligers uit hun eigen dorp. Met deze pilot in Feanwâlden en De Westereen willen we mensen helpen om hun sociale netwerk te vergroten en op een volwaardige manier mee te doen aan de samenleving."

Vrijwilligers Stichting Welzijn Het Bolwerk

Voor het vervoer in en om het eigen dorp (tussen 1 en 10 kilometer) gaan inwoners uit eigen dorp als vrijwillig chauffeur aan de slag. Om kwetsbare inwoners deel te laten nemen aan de samenleving is het inzetten van vrijwillige chauffeurs uit eigen dorp mogelijk de beste laagdrempelige en vertrouwde manier. Inwoners leren door gebruik te maken van de vervoersdienst dorpsgenoten kennen en breiden zo hun eigen netwerk uit. Op die manier wordt stapje voor stapje de zelfredzaamheid vergroot.

Goed alternatief voor Wmo-vervoer

Voor een bepaalde groep inwoners, met bijvoorbeeld een laag inkomen, is dit een goed alternatief voor het Wmo-vervoer. Een gedeelte van de inwoners kan kiezen voor vervoer door de naaste omgeving, het openbaar vervoer of vrijwillige vervoersdienst. Inwoners die een Wmo-taxipas hebben, kunnen deze gebruiken voor reizen van meer dan tien kilometer.

Wie een rit wil boeken kan bellen met Stichting Welzijn Het Bolwerk: 0519 - 292223. Dat moet minstens 24 uur van tevoren. De kosten bedragen € 1,- instaptarief en € 0,28 per kilometer, gerekend vanaf het huisadres van de vrijwillige chauffeur. Er wordt maandag t/m vrijdag gereden tussen 9.00 en 17.00 uur.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Dodenherdenking in Drogeham

Dodenherdenking in Drogeham

regionaal nieuws

Dodenherdenking bij kruiskerk in Burgum

Dodenherdenking bij kruiskerk in Burgum

regionaal nieuws

Dodenherdenking in Drachten

Dodenherdenking in Drachten







Poll: Worden eilanders anders behandeld door de lokale politie?

Ja  
55%
Nee  
19.8%
Geen idee  
25.2%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!