Account
Logo
Zoeken
15.1 °C
Noodverordening boerenblokkade Drachten 'terecht'
Foto: Kappers Media | boeren worden in kennis gesteld van de noordverordening

Noodverordening boerenblokkade Drachten 'terecht'

wo 13 juli 2022, 11.58 uur

DRACHTEN - Burgemeester Jan Rijpstra hoeft zich niet tot in detail te verantwoorden over de noodverordening van begin juli 2022 tijdens de boerenblokkade van het Aldi-distributiecentrum in Drachten. Met trekkers en andere zware voertuigen protesteerden grote groepen boeren daar tegen het landelijk stikstofbeleid. In Heerenveen zijn de dag erna schoten gevallen. De situatie in Drachten is niet geëscaleerd, vertelde burgemeester Jan Rijpstra. "Dat komt ook doordat we voortdurend in gesprek zijn geweest."

De ELP-fractie vroeg dinsdag tijdens Het Debat om inzage van het verslag, waarin de besluitvorming van tijdstip tot tijdstip staat vermeld. De andere fracties zagen geen enkel nut in het opvragen van die informatie. D66'er Roy Postma sprak van 'een gênant verzoek' en vond dat de burgemeester uitstekend heeft gehandeld. ELP-fractievoorzitter Yntze de Vries wilde de overwegingen voor het instellen van de noodverordening inzien. De partij ziet dat ook als taak van een controlerend orgaan als de gemeenteraad. "Het is geen kwestie van wantrouwen. Het gaat om het recht om procedures te controleren", herhaalde hij.

Burgemeester Rijpstra vond het niet zo spannend. "We hebben het wel vaker meegemaakt". In de zogeheten lokale driehoek heeft hij overleg met politie en de officier van justitie. "We maken dan een afweging en hebben dat samen met de gemeenten Heerenveen en Súdwest-Fryslân gedaan, omdat daar ook distributiecentra werden geblokkeerd. Je kunt dan tegelijk dezelfde maatregelen treffen."

Op zijn beurt was burgemeester Rijpstra best bereid om het verslag toe te sturen, maar vertrouwelijke informatie en namen zouden dan wel worden zwart gemaakt. Hij zei een dergelijk verzoek nog niet eerder te hebben gekregen, niet in Smallingerland en ook niet in gemeenten waar hij eerder werkte.

De gesprekken met de protesterende boeren, ook op het gemeentehuis, hebben bijgedragen aan een relatief rustige beëindiging van de blokkade in Drachten. "We hebben altijd met de boeren gesproken. We staan als gemeentebestuur ook achter hen."

"De blokkade van een distributiecentrum is een stap te ver. De levering van levensmiddelen komt dan in gevaar", verduidelijkte Rijpstra, "Op een gegeven moment is het moment daar. Dan sommeer je de boeren te vertrekken. Als ze niet gaan, dan komt de Mobiele Eenheid, maar zover is het in Drachten niet gekomen."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Jelle Hoving vaart in rubberboot door eigen straat

Jelle Hoving vaart in rubberboot door eigen straat


regionaal nieuws

Evacuatie bejaarden en Oekraïners in Buitenpost

Evacuatie bejaarden en Oekraïners in Buitenpost
regionaal nieuws

Wolkbreuk treft Buitenpost: overal water

Wolkbreuk treft Buitenpost: overal water


regionaal nieuws

Rondweg Hurdegaryp dicht gezet na ongeval

Rondweg Hurdegaryp dicht gezet na ongeval