10,3 °C

Aardbeving Munnekezijl veroorzaakt door gaswinning

wo 03 maart 2021 15.26 uur

MUNNEKEZIJL - De aardbeving die zondagmiddag plaatsvond in Munnekezijl is een gevolg van de gaswinning uit het gasveld bij het dorp. Dat heeft de NAM bekendgemaakt. De aardbeving vond om 15.18 uur plaats en had een magnitude van 1,3 op een diepte van zo'n 3 kilometer.

Epicentrum lag dichtbij Zoutkamp

Het bewuste gasveld ligt voor een belangrijk deel in de gemeenten Het Hogeland en Noardeast-Fryslân en deels in de gemeente Westerkwartier. Het epicentrum is door het KNMI gelokaliseerd in het zuidelijk deel van dit gasveld in de gemeente Noardeast-Fryslân, nabij de provinciegrens. Hoewel door het KNMI wordt gesproken over Munnekezijl lag het epicentrum dichter bij het dorp Zoutkamp.

Eerste aardbeving

Het is volgens de NAM de eerste beving die veroorzaakt is door de gaswinning uit het Munnekezijl-gasveld. Dit gasveld maakt met een aantal andere kleine velden in het gebied deel uit van het winningsplan Grijpskerk-Noord dat een looptijd tot 2026 kent. Uit eerder onderzoek was al bekend dat het gasveld een kans van 19% op een aardbeving heeft (ongeacht de magnitude ervan).

Gaswinning stopt bij grotere aardbeving

De maximale magnitude is berekend op 4,0. Mocht er ooit een beving boven de 3,0 komen, belooft directeur Johan Atema van de NAM direct te stoppen met de gaswinning uit het bewuste gasveld.

Vierde beving in gemeente

De beving van afgelopen zondag is de vierde beving in de gemeente Noardeast Fryslân. Eerdere bevingen werden geregistreerd bij Morra (2005/M=1,4) en tweemaal bij Kollum (2012/M=1,1 en 2016/M=1,5).

Het gemeentebestuur van Noardeast-Fryslân heeft inmiddels aangegeven dat zij contact gaat zoeken met Dorpsbelang Munnekezijl. Ook houdt zij met de buurgemeenten de vinger aan de pols.

 

Regionaal nieuws

zaterdag 25 september

Jaarlijkse fruitdag bij de Spitkeet