Account
Logo
Zoeken
10.3 °C
Harkema-Opeinde velt Niekerk en gaat naar finale
Foto: Desley de Vries

Harkema-Opeinde velt Niekerk en gaat naar finale

zo 2 juni 2019, 10.35 uur

HARKEMA - Voor de tweede week op rij fungeerde Harkema-Opeinde als beul. Nadat de groengelen vorige week VCR de vijfde klasse in duwden, werd zaterdagmiddag Niekerk richting de vierde klasse gedirigeerd. De Heidemannen wonnen de halve finale van de play-offs in het Groningse met 2-3. Hoewel deze score pas na verlenging tot stand kwam, kreeg het duel hiermee de winnaar die het verdiende. Harkema toonde over het geheel meer de wil om te winnen. Het keurkorps van trainer Willem Schokker maakt zich nu op voor de finale om promotie - op nader te bepalen locatie - tegen Helpman.

Het hoofdveld in Niekerk lag er uitstekend bij. Toch werd de wedstrijd gespeeld op het lokale kunstgrasveld. Die keuze was vanuit Niekerker oogpunt te begrijpen. De bewoners van het gemeentelijk sportpark Eekeburen pakten het gros van de punten dit jaar op het eigen kunstgras. Het veld was dus in het voordeel van de gastheren. Dit voordeel werd teniet gedaan door een andere factor. De aanhang van de groengelen was zwaar in de meerderheid. Van de honderden aanwezigen kwam het merendeel uit Harkema. Deze meegereisde supporters zagen hun favorieten heel aardig starten.

De Harkemasters deden niets onder voor de derdeklasser. Redelijk eenvoudig hield de defensie zich staande. Aan andere kant van het veld werden er ook geen uitgespeelde kansen gecreëerd. Het bleef bij wat speldenprikken, tot de Friezen in de 33ste minuut vanuit het niets aan de leiding kwamen. Daniël Postma maakte een uitstekende verdedigende actie en stuurde vanuit het eigen strafschopgebied Wilbert Huitema op de andere speelhelft weg. Huitema bedacht zich niet en nam het doel direct onder vuur. Dat leek wat te enthousiast, maar uiteindelijk viel de bal prachtig over de te ver voor zijn doel staande keeper Ottens onder de lat. Een doelpunt uit de buitencategorie.

Niekerk was wakker en draaide de duimschroeven direct na de aftrap aan. In de 36ste minuut redde Harkema-keeper André de Graaf uitstekend op een afstandsschot van Brian Wiersma. Vanuit de hoekschop die resteerde was het wel prijs voor de gastheren. Na de laag aangesneden corner van Stef Zuidersma kwam er een overstapje. De inzet die volgde kon nog gepareerd worden door De Graaf, op de rebound van Stefan Wegter was hij kansloos. Harkema was na de tegentreffer even zoekende, maar haalde zonder verdere kleerscheuren op te lopen de rust.

In het tweede bedrijf werd het spel van de Harekieten alsmaar onrustiger. Vele malen werd de bal veroverd. Even eenvoudig werd het balbezit weer teniet gedaan. Niekerk kreeg een licht veldoverwicht. De beste kansen waren voor Harkema. Daniël Postma ondernam een prima afstandspoging, die ternauwernood gered werd door keeper Ottens.

Even later werd de voor de geblesseerde Sake Kooistra ingevallen Hilbrand Benedictus weggestuurd door Wytse Couperus. Het schot van Benedictus vloog een metertje over. Niekerk had grote moeite een doorgang te vinden in de oerdegelijke Harkema-defensie. Bovendien leken de krachten steeds meer weg te vloeien bij de thuisploeg. In de slotfase ging Harkema op zoek naar de zege. In de derde minuut van de blessuretijd was die er bijna gekomen. Een prima voorzet van Daniël Postma rolde via Hilbrand Benedictus en de kluts voor de voeten van Alex van der Tuin. Van der Tuin zocht het doel van dichtbij te hoog. Het zou de genadeklap geweest zijn voor Niekerk. De doeltrap werd niet meer genomen. De arbiter floot direct voor het einde.

De gelijke stand hield in dat er verlengd moest worden. In deze verlenging zette Harkema de goede fase waaraan het bezig was door. Het rook bloed en deelde in de derde minuut van de eerste verlenging direct een uppercut uit. Een verre ingooi van Albert Veenstra werd door talloze spelers voor het vijandelijke doel gemist. Wilbert Huitema was alert bij de tweede paal en scoorde de 1-2. Vijf minuten later had er nog een tik achteraan gegeven kunnen worden. Hille Postma en Hilbrand Benedictus combineerden zich een weg door de Niekerk-defensie. Beide spelers kwamen in zeer kansrijke positie. Zowel Benedictus als Postma slaagde er niet in het net te vinden. Het was uitstel van executie voor de op het tandvlees lopende gastheren. De tweede verlenging was twee minuten oud toen de 1-3 een feit was.

Wytse Couperus gaf een prima pass op Alex van der Tuin. Die rukte op over de linkerflank en trok de bal uitstekend terug op de inlopende Hilbrand Benedictus. De routinier bleef koel en legde de bal geplaatst in de hoek. De wedstrijd was beslist. Wilbert Huitema, Alex van der Tuin en Marten Pieter Hoeksma lieten het na een vierde Harkemaster doelpunt in de touwen te knallen. Dit leek de bezoekers aanvankelijk geen pijn te doen, maar arbiter Lania - die overigens een heel aardige partij floot - had nog een onaangename verrassing in petto voor de Harekieten. Nadat Remco Vogelzang in de vierde minuut van de blessuretijd uit een gemakkelijk gegeven vrije trap voor 2-3 zorgde, trok de leidsman nog zes minuten bij. Waar deze tijd vandaan kwam was voor eenieder een raadsel, maar het werd zo toch nog even billen knijpen voor de groengelen. Echt hectisch werd het niet meer. Onder luide ovatie verliet het zoals altijd keihard werkende elftal door een erehaag van aanhangers het veld.

Zo rest er nog één horde in de strijd om promotie. Dat zal naar alle waarschijnlijkheid de hoogste klip zijn die omzeild moet worden. In het Groninger Helpman treft "De Heide" een ploeg die liefst 53 punten verzamelde in klasse 4C. Bovendien schakelde de Esserberg-ploeg in het bekertoernooi een handvol veel hoger spelende teams uit. Op papier dus een ploeg die in de derde klasse thuishoort. Het zal de Groningers zeker niet aan komen waaien volgende week. De Harekieten voetballen al maanden met het mes tussen de tanden. Veel strijd, inzet en een enorm stukje onverzettelijkheid zijn wapens waarmee al drie maanden lang tegenstanders het leven zuur wordt gemaakt. Tegen Helpman zal dat niet anders zijn.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws



regionaal nieuws

Dodenherdenking in Drogeham

Dodenherdenking in Drogeham

regionaal nieuws

Dodenherdenking bij kruiskerk in Burgum

Dodenherdenking bij kruiskerk in Burgum

regionaal nieuws

Dodenherdenking in Drachten

Dodenherdenking in Drachten







Poll: Worden eilanders anders behandeld door de lokale politie?

Ja  
54.9%
Nee  
20%
Geen idee  
25.1%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!