Account
Logo
Zoeken
6.1 °C
Tbs geëist voor brandstichting in natuurgebied
De man verscheen zelf niet op de zitting, volgens zijn advocaat was dat omdat hij de spanning niet aankon

Tbs geëist voor brandstichting in natuurgebied

do 28 februari 2019, 12.21 uur

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag twaalf maanden cel en tbs met voorwaarden - de ‘lichtere’ vorm van tbs - geëist tegen de 27-jarige inwoner van Appelscha, die ervan wordt verdacht dat hij op 24 juli twee branden heeft veroorzaakt in het Drents Friese Wold, vlakbij de Bosberg bij Appelscha. De man verbleef destijds in Zeuvenakkers, een behandel- en begeleidingscentrum voor mensen met een verstandelijke beperking.

Algemeen stookverbod
Hij heeft ‘s avonds een ommetje gemaakt en heeft toegegeven dat hij onderweg vier of vijf 'peukjes' heeft gerookt, die hij heeft weggeschoten. Omdat de grond vanwege het aanhoudende warme weer kurkdroog was - de gemeente had een algemeen stookverbod uitgevaardigd - had de Appelschaster volgens officier van justitie Leonie Lübbers kunnen weten dat door het wegschieten van de peuken brand kon ontstaan.

Verstandelijke beperking
De man verscheen zelf niet op de zitting, volgens zijn advocaat was dat omdat hij de spanning niet aankon. De man kampt met verschillende stoornissen waaronder depressiviteit, en hij heeft een verstandelijke beperking. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar. De branden werden vrij snel ontdekt. Op de ene plek was 15 vierkante meter natuurgebied in de as gelegd. De andere brandhaard, een paar honderd meter verderop, was 140 meter vierkante meter in omvang.

De Leeuwarder rechtbank doet op 14 maart uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuwsregionaal nieuws

Tweede editie Oldtimerdag in De Westereen

Tweede editie Oldtimerdag in De Westereen
kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij