Account
Logo
Zoeken
12.1 °C
Tbs geëist voor brandstichting in natuurgebied
De man verscheen zelf niet op de zitting, volgens zijn advocaat was dat omdat hij de spanning niet aankon

Tbs geëist voor brandstichting in natuurgebied

do 28 februari 2019, 12.21 regionaal

LEEUWARDEN - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag twaalf maanden cel en tbs met voorwaarden - de ‘lichtere’ vorm van tbs - geëist tegen de 27-jarige inwoner van Appelscha, die ervan wordt verdacht dat hij op 24 juli twee branden heeft veroorzaakt in het Drents Friese Wold, vlakbij de Bosberg bij Appelscha. De man verbleef destijds in Zeuvenakkers, een behandel- en begeleidingscentrum voor mensen met een verstandelijke beperking.

Algemeen stookverbod
Hij heeft ‘s avonds een ommetje gemaakt en heeft toegegeven dat hij onderweg vier of vijf 'peukjes' heeft gerookt, die hij heeft weggeschoten. Omdat de grond vanwege het aanhoudende warme weer kurkdroog was - de gemeente had een algemeen stookverbod uitgevaardigd - had de Appelschaster volgens officier van justitie Leonie Lübbers kunnen weten dat door het wegschieten van de peuken brand kon ontstaan.

Verstandelijke beperking
De man verscheen zelf niet op de zitting, volgens zijn advocaat was dat omdat hij de spanning niet aankon. De man kampt met verschillende stoornissen waaronder depressiviteit, en hij heeft een verstandelijke beperking. Hij is verminderd toerekeningsvatbaar. De branden werden vrij snel ontdekt. Op de ene plek was 15 vierkante meter natuurgebied in de as gelegd. De andere brandhaard, een paar honderd meter verderop, was 140 meter vierkante meter in omvang.

De Leeuwarder rechtbank doet op 14 maart uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




Poll: College trekt handen af van Pride boot. Wat vind jij?

S!Nloze actie  
39.9%
Politiek ges!N  
6.9%
Wie heeft hier nu S!N in?  
30.8%
Dit zaakje s!nt  
8.5%
Jammer, toch S!Nvol om te doen  
13.8%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!