Account
Logo
Zoeken
8.1 °C
Overheidsbv splijt raad Smallingerland

Overheidsbv splijt raad Smallingerland

wo 19 september 2018, 19.10 uur

DRACHTEN - De gemeenteraad van Smallingerland ligt niet op één lijn als het gaat om het oprichten van een overheidsbv voor WMO-taken. Dinsdagavond debatteerden de politici over een zienswijze op de oprichting. Een eigen werkgroep stelde die samen, maar ook de leden die daarvoor aan tafel zaten stemden er dinsdagavond toch tegen. Opvallend is ook dat de collegepartijen het met elkaar oneens zijn over het belangrijke onderwerp.

Met name over de functionaliteit van de verzelfstandiging is onenigheid. Raadslid Douwe van Drogen van de grootste partij ELP gaf aan grote vraagtekens te hebben of een bv-structuur de juiste oplossing is voor de problemen in het sociale domein. ,,Bestaande structuren functioneren al. Daarnaast snappen wij niet waarom de WMO-raad en de huisartsen er niet bij zijn betrokken.” Ook fractievoorzitter Meine Hofman van Smallingerland deelde die mening. ,,Wij vragen ons af of de overheidsbv de juiste oplossing is. De zienswijze vinden wij nu, met alle informatie die achteraf ons is aangereikt, niet scherp genoeg en dus stemmen we tegen.” VVD vindt dat eerst de problematiek moet worden opgepakt. ,,Daarna moeten we kijken welke structuur er bij hoort.”

Een amendement van de drie partijen om de oprichting uit te stellen haalde het niet niet. Wethouder Roel Haverkort was zelfs enigszins gepikeerd over het voorstel, ook al kreeg die geen meerderheid. ,,Wij raden het ten zeerste af. Uitstel werkt contraproductief. Wij zijn inmiddels al twee jaar bezig en werken op dit terrein goed met de consortiums samen. Duidelijkheid en zekerheid richten de betrokkenen is nodig. Dit is precies het tegenover gestelde.”

Uiteindelijk werd ook de zienswijzen met de aanbevelingen van de speciale werkgroep door een meerderheid van de raad aangenomen. Hier stemden ELP, SmallingerlandsBelang en VVD tegen. Opvallend was ook dat binnen de fractie van het CDA verdeeldheid is. ,,Binnen het CDA is er geen eensgezindheid over dit voorstel. Ik vind de zienswijze onvoldoende onderbouwd en zal daarom tegen stemmen”, aldus het dissonante raadslid Hans Doddema.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws




kwijt / misdaad in je straat

Tijgertje vermist in Drachten

Tijgertje vermist in Drachten

regionaal nieuws

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369

Aanhanger verliest lading glasplaten op N369




regionaal nieuws

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij

Burenruzie in De Westereen loopt uit op vechtpartij



regionaal nieuws

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Automobilist (29) met teveel drank op botst op lantaarnpaal

Poll: Wat vindt u van de overstap van Joran Jager?

Een verstandige keuze  
26.4%
Een slechte keuze. Hij had zijn partij en liberale principes trouw moeten blijven  
27.1%
Maakt niet uit, hij is er voor de inwoners  
17.9%
Geen mening  
28.6%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!