14.7 °C

Eis 1 jaar cel voor kopschoppen op Zaailand

wo 30 november 2016 18.10 uur

LEEUWARDEN - Een celstraf van een jaar plus een half jaar voorwaardelijk. Dat was de straf die officier van justitie Eelco Jepkema woensdag eiste in de rechtszaak tegen een 19-jarige inwoner van Suwâld voor een poging tot doodslag. De Suwâldster zou in de nacht van 28 augustus op het Zaailand in Leeuwarden een 22-jarige inwoner van die plaats tegen het hoofd hebben getrapt. De verdachte ontkende, hij zou het slachtoffer alleen hebben geslagen.

Vijf getuigen hebben echter verklaard dat de Suwâldster de op de grond liggende Leeuwarder keihard tegen het hoofd schopte. Dat zou op een manier zijn gegaan die twee van de toeschouwers nog het meest deed denken aan iemand die een voetbal over 40 of 50 meter weg wil trappen. Het slachtoffer had dubbele neusbreuk, een gebroken jukbeen en een gebroken oogkas overgehouden aan de mishandeling.

De Leeuwarder zat na het stappen met vrienden op de trappen van het gerechtshof te eten, toen de verdachte langsliep. De Leeuwarder voelde zich uitgedaagd door de Suwâldster. Nadat de Suwâldster de ex-vriendin van de Leeuwarder in het gezicht gespuugd zou hebben, probeerde de 22-jarige de ander te slaan. Hij struikelde en viel op de grond. Van wat er daarna was gebeurd, wist hij niks meer. Volgens de getuigen was hij vol in het gezicht geschopt.

De verdachte vond dat hij de Leeuwarder uit zelfverdediging heeft geslagen. Zijn lezing is dat hij tegenover een grote groep stond die het op hem had voorzien. Hij is volgens een psycholoog verminderd toerekeningsvatbaar, onder meer omdat hij PDD-NOS -een lichte vorm van autisme- en ADHD heeft. Volgens de psycholoog voelt de Suwâldster zich snel uitgedaagd en aangevallen. Hij liep in een proeftijd.

Op 6 april van dit jaar werd hij ook veroordeeld voor een mishandeling, die eveneens op het Zaailand had plaatsgevonden. Hij zit sinds eind augustus vast. Het slachtoffer wil ruim 4000 euro smartengeld van de Suwâldster. Als het aan de officier van justitie dan zal hij dat ook moeten betalen. De verdachte wil 'geen cent' betalen. 'Ik heb mezelf verdedigd om uit die situatie te komen', zei hij. Het slachtoffer kreeg na het voorval te kampen met psychische klachten. Hij heeft psychologische hulp in moeten schakelen.
De Leeuwarder rechtbank doet op 14 december uitspraak.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws