3,7 °C

Eis 2 jaar voor Litouwse inbreker

di 06 september 2011 21.50 uur

LEEUWARDEN - Tegen een 30-jarige inbreker uit Litouwen is dinsdag bij de Leeuwarder rechtbank twee jaar cel geëist. De officier van justitie verdenkt de man van negen inbraken en twee inbraakpogingen. De Litouwer werd in de nacht van 24 mei in de kraag gegrepen, nadat hij geprobeerd had in te breken bij een woning aan de Smidstrjitte in Hantum.

De man werd tegengehouden toen hij met zijn donkere BMW over de Dokkumerwei in Aalsum reed. De man verbleef in een pension in Hegebeintum. Daar werden spullen gevonden die bij inbraken in Holwerd, Metslawier, Stiens, Dokkum en Veenwouden waren buitgemaakt. De inbreker had het vooral voorzien op laptops en mobiele telefoons.

Meestal vernielde hij met een baco het cilinderslot van een van de toegangsdeuren van de woningen; de zogeheten 'Bulgaarse methode'. De man ontkende overigens alle betrokkenheid, ondanks het feit dat de baco die in zijn auto lag 100 procent zeker is gebruikt bij in elk geval drie inbraken. Ook lag er een gestolen ketting in de kofferbak.

De Litouwer zegt dat dat hij de spullen heeft 'gekregen' van drie Russische kennissen, met de bedoeling ze door te verkopen. Omdat hij geen werk kon vinden in Litouwen was hij naar Nederland gekomen. De man was in Duitsland ook al opgepakt voor een reeks inbraken. "Op dit soort toerisme zitten we in Friesland echt niet te wachten" zei de officier van justitie.

Uitspraak: 20 september.

 

Regionaal nieuws

Advertentie

Advertentie

woensdag 1 december | 1 reactie

Kerst bij Tuindorado