10 °C

Boete voor reactie 'henky uit Jistrum'

ma 05 november 2007 13.54 uur

LEEUWARDEN - In zijn reactie op 11 maart op Wâldnet heeft een 25-jarige Jistrumer, beter bekend als 'Henky uit Jistrum', de politie beledigd, vond de politierechter in Leeuwarden maandag. Henky werd veroordeeld tot een boete van 220 euro. De Jistrumer liep nog in een proeftijd. De drie weken voorwaardelijke celstraf die daaraan waren verbonden, zette de rechter om in een werkstraf van 30 uur. Volgens de verdachte is het nooit zijn bedoeling geweest de politie of een politieagent te beledigen.

Met de opmerking 'stelletje natie's' doelde hij niet op de Duitse bezetter in de Tweede Wereldoorlog, zei hij maandag. Hij zei dat hij daarmee 'de Staat der Nederlanden' bedoelde. Het was meer in algemene zin gericht aan 'een groepering', volgens de Jistrumer. 'Het is wat ongelukkig geschreven', gaf hij toe. 'Hebt u niet aan nazi's gedacht', vroeg de rechter nog. 'Absoluut niet', luidde het antwoord. Hij zei dat hij het later had teruggenomen en tot drie keer toe zijn excuses had aangeboden.

Het was volgens de verdachte 'in een kwaaie bui' gebeurd. De andere bewoordingen in de reactie vond hij niet beledigend. Hij wou vooral zijn ergernis uitspreken over politiemensen 'die in de bosjes liggen met een lasergun'. 'Die mensen die aan de kant staan te flitsen, daar gaat het om', aldus de Jistrumer. De advocaat had 'een summiere bloemlezing' van andere reacties op Wâldnet verzameld die volgens hem vele malen erger waren dan die van zijn cliënt. 'Ik ben geschrokken van wat er geuit wordt', aldus de raadsman. In geen enkel geval was er bij zijn weten vervolging ingesteld.

Voor de officier van justitie was het zo klaar als een klontje: 'Ik vind dat de verdachte er wat in om kletst. Dit is een schoolvoorbeeld van beledigen van de politie via internet'. De rechter was het daarmee eens. 'Dit is zonder meer beledigend. Ik lees natie's zonder meer als nazi's met een z'. Eerder had de rechter al opgemerkt dat dergelijke reacties vrijwel nooit onopgemerkt blijven. 'Als je het internet opgaat, neem je toch ook een risico'.

De politie van Burgum stuurde WâldNet na de plaatsing van de reactie in maart van dit jaar een vordering van de persoonsgegevens. De media aandacht die daarop volgde, zorgde ervoor dat 'Henky' zelf een bezoekje bracht aan het politiebureau. WâldNet is nooit akkoord gegaan met de vordering van de politie.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Regionaal nieuws