Account
Logo
Zoeken
21 °C

Tentoonstelling ‘It hâldt de siken yn’

DRACHTEN - 21 kunstenaars uit Drachten en andere plaatsen in Fryslân exposeren op de zaterdagmiddagen van 17 februari tot en met 30 maart met schilderijen, foto’s, beelden en gedichten, geïnspireerd op het boek De Sneinen van de Friese dichteres Aggie van der Meer (1927-2023). De Grote Kerk in Drachten is steeds open van 13.30 tot 17.00 uur, de toegang is gratis. Om 16.00 uur is er een halfuurconcert.

‘It hâldt de siken yn’ (‘het houdt de adem in’) is de titel van de expositie: de eerste regel van het gedicht voor de eerste zondag van de vastentijd in De Sneinen - It lân achter it each fan de nulle (2012). “De veertigdagentijd is vanouds een periode van nadenken en bezinning. Met de huidige afschuwelijke oorlogen en met de zorgwekkende oorlogsdreigingen hebben we alle reden om de adem in te houden en het denken even te laten wachten”, verklaart mede-organisator Ad Vermeulen van de Taakgroep Cultuur van de Grote Kerk de titelkeuze.

De kunstenaars zijn Aleid Dertien, Alie Hoogterp, Ans Hamer, Elias van der Sloot, Erik de Bier, Esther van Wijk, Gea de Vries, Guido van den Berg, Hilda Klaassen, Janke Huitema, Johanna Bakker, Gerhild van Rooij, Lammie Palma, Lolkje Tuinstra, Margôt Ritman, Marianne Romijn, René Romijn, Sible de Vries, Tineke Kelder, Tiny Eekma en Wyke Pronk.

Zij mochten zelf bepalen of ze een woord, een zin of een gedicht als geheel zouden gebruiken als basis voor hun kunstwerk. Dat leverde een grote verscheidenheid aan bijdragen op. Ze zijn te bekijken op alle zaterdagen tot Pasen: 17 en 24 februari, 2, 9, 16, 23 en 30 maart. De Grote Kerk op Zuidkade 19 is steeds open van 13.30 tot 17.00 uur.

Op zaterdag 17 februari begint om 15.00 een openingsprogramma, met aandacht voor dichteres Aggie van der Meer, een toelichting op de expositie en muziek van vocaal ensemble Aquilo.

Op de overige zaterdagen – behalve Stille Zaterdag 30 maart – begint om 16.00 een kort concert van dertig minuten. Op 24 februari wordt dat verzorgd door het koor Smelne Vocaal, op 2 maart door Jellegeert Postma (orgel en piano) en Bertha Kwant (blokfluit), op 9 maart door het koor Amor Cantandi, op 16 maart door Marieke van der Meer (orgel) en op 23 maart door Ilse Terpstra (dwarsfluit) en Sebastiaan Schippers (piano en orgel).

De predikanten die tijdens de veertigdagentijd voorgaan in de Grote Kerk, zullen de gedichten ook in de erediensten verwerken. Het gaat om ds. Jan Henk Hamoen uit Joure op de zondagen 18 februari en 10 maart, ds. Harmen Jansen uit Drachten op 25 februari en 17 maart en ds. Annelies van Setten-Ruhrwien uit Ruinerwold op 3 maart en 24 maart. Op Pasen, 31 maart, is de voorganger ds. Corrie Bark-Bakker uit Akkrum. De diensten beginnen om 10.30 uur. Ook de middaggebeden van het inloophuis in de Grote Kerk, elke laatste zaterdag van de maand om 17.00 uur, sluiten aan bij de gedichten van Aggie van der Meer en de expositie. Op 24 februari gaat voor Aukje de Bildt, op 30 maart Dieuwke van der Leij.

Waar:Grote Kerk
Plaats:Drachten
Datum:17-02-2024
Aanvang:13.30 uur
 

Arjen Bakker

Drachten