Account
Logo
Zoeken
7.2 °C

Klassiek concert Colori Ensemble

FEANWâLDEN - Twee zussen en een broer uit oorspronkelijk de Friese Wouden vormen samen het klassieke Colori Ensemble. Zondag 3 december treden zij vanaf 15.00 uur op met diverse instrumenten: marimba (Arjan Jongsma), fluiten (Rianne), hobo en althobo (Wilma) in de Schierstins te Feanwâlden.

Reserveren kan via info@schierstins.nl of via telefoonnummer 0511 47 29 37.

Het spelen van nieuwe (opdracht)composities en zelf gearrangeerde, klassieke meesterwerken is de corebusiness van het Colori Ensemble. Vanaf 2012 tot heden hebben verschillende componisten geschreven voor dit ensemble dat in z’n bezetting van fluit, hobo, marimba (en zo nu en dan piano) volstrekt uniek is.

Op het programma in de Schierstins staan enkele bekende componisten, zoals Debussy en Bartók (Roemeense volksdansen), maar ook onbekende namen zoals de Zwitser Pierre Bélier. Vanuit grote affiniteit met het werk van deze componist maakte Fries om utens Peter Visser een bewerking van Béliers pianotrio voor fluit, hobo en marimba. Ben-Haim laat in zijn Three Songs without Words een murmelende en weemoedig klagende oriëntaalse verteller horen, in dit geval vertolkt door Wilma Jongsma op althobo. De Variations on Japanese Children’s Songs van marimba-legende Keiko Abe klinken minder onschuldig dan de titel suggereert. Arjan Jongsma etaleert op zijn marimba met volle overtuiging deze schijnbare tegenstelling. Het ensemble laat ook werken van Poulenc, Franck en Ibert horen.

Bij Rianne (1990), Wilma (1992) en Arjan (1995) tijdens hun jeugd in Opeinde bij Drachten was het thuis een en al muziek. Vader Oeds Jongsma was hoornist bij het Noord-Nederlands Orkest en bovendien muziekdocent. Radio 4 was thuis de favoriete zender.

Rianne is meervoudig winnares van het Prinses Christina Concours, studeerde aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en het Prins Claus Conservatorium in Groningen. Ze was solist bij het Nieuw Philharmonisch Orkest. Zus Wilma kreeg haar muziekopleiding onder andere aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tegenwoordig is zij hobo-docent in Joure. Arjan stond al vanaf zijn 12e op landelijke podia. In Amsterdam studeerde hij af aan het conservatorium met marimba en pauken. Hij is paukenist bij de Nieuwe Philharmonie Utrecht.

Dankzij de bijzondere samenwerking met Aliud Records en het Frysk Muzyk Argyf bracht het Colori Ensemble drie cd’s tot stand. Colori miti (2015) en Evasio (2019) werden lovend door de pers ontvangen, de release van de derde cd kreeg in 2022 zijn beslag. Het ensemble opereert in wisselende samenstellingen variërend van duo, trio, kwartet tot kwintet bezetting.Het ensemble ontleent haar naam aan de compositie Colori, in 2012 geschreven door Wim van Ligtenberg. Het Colori Ensemble was meerdere keren te beluisteren op Radio 4 in programma’s als De Klassieken, Spiegelzaal, Muziekwijzer en Opium op 4. Het ensemble verzorgde o.a. concerten in de Nieuwe Kerk Den Haag, Kleine Zaal Concertgebouw, Stadsschouwburg De Harmonie Leeuwarden en Schouwburg De Lawei Drachten. Zie ook www.coloriensemble.com.

Waar:De Schierstins
Plaats:Feanwâlden
Datum:03-12-2023
Aanvang:15.00 uur
 

Jaap van der Boon

Feanwâlden
0511472937