Account
Logo
Zoeken
12.3 °C

Boi Akih met de ‘Messiah’ van Händel

LEEUWARDEN - Het ensemble Boi Akih met de ‘Messiah‘ van Händel
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
zondag 10 december om 15.00 uur.

Het veelzijdige Boi Akih brengt een vernieuwende en actuele uitvoering van de ‘Messiah’ van Händel. Voor deze gelegenheid werken zangeres Monica Akihary en gitarist/componist Niels Brouwer samen met altvioliste Saskia Meijs en koraspeler Sekou Dioubate.
Deze uitvoering van het beroemde oratorium van Georg Friedrich Händel uit 1741 is totaal non-conformistisch, maar met veel respect voor de oorspronkelijk compositie én helemaal conform de werkwijze van Händel zelf. Met de bezetting en klankvoorstelling in gedachten liet deze veelzijdige barokcomponist zich inspireren door het vakmanschap en de expressie van de solisten. Hij herschreef zijn eigen werk vaak als de uitvoering daar om vroeg en hij stond open voor verandering, nieuwe ideeën en stijlen.

Boi Akih brengt een geheel eigen versie van dit meesterwerk met hun persoonlijke muziekidioom en een niet alledaagse bezetting met zevensnarige gitaar, altviool, 35-snarige kora en zang. De eigenzinnige combinatie van deze snaarinstrumenten vormt een wonderschoon geheel waarop Monica Akihary met haar flexibele en warme stem de klassieke teksten van nieuwe zeggingskracht voorziet.

Programma:
1. Overture
2. Comfort ye my people
3. Ev’ry valley shall be exalted
4. And the Glory of Lord shall be revealed
5. But who may abide the day of his coming
6. Behold a virgin shall conceive
7. O thou that tellest good tidings to Zion
8. Hallelujah

Gitarist/componist Niels Brouwer en zangeres Monica Akihary vormen sinds 1997 de basis van Boi Akih, dat steeds in nieuwe gedaantes en verschijningsvormen zijn weg vindt op de internationa;e podia. Muzikale tradities van de Molukken, sunda en Bali worden vermengd met moderne jazz en geïmproviseerde muziek, klassieke Indiase muziek en West-Afrikaanse grooves tot een uniek eigen geluid.
Afgelopen juni werd tijdens InJazz in Rotterdam bekendgemaakt dat Monica Akihary de ‘Boy Edgar Prijs 2023’ heeft gewonnen, de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek.
Op 6 december a.s. zal zij de prijs in ontvangst nemen in het Bimhuis in Amsterdam.

Foto: Matthieu Landweer.

Enkele recensies:
De Messiah van Händel zonder koor en compleet orkest. Het blijkt te kunnen. Een staande ovatie als dank’. (Haarlems Dagblad, dec. 2022).

‘Boi Akih heeft altijd een fascinatie voor bijzondere klanken teweeggebracht door ongewone instrumenten. De muziek van Boi Akih is tijdloos en sprookjesachtig’. (Jazzism, febr.’21).

‘Akihary and Brouwer have alway shown deep respect for tradition but know too that without evolution there is stagnation’. (All About Jazz, febr.’21).

Video Boi Akih – Messiah: Overture & Comfort ye my people
https://www.youtube.com/watch?v=gfsGP4jpRpM

Video Boi Akih – Messiah: But who may abide the day of his coming
https://www.youtube.com/watch?v=vJGMGhLMZ-s

Boi Akih – Messiah bij Podium op Radio 4
https://www.nporadio4.nl/fragmenten/null/a497ec41-3115-45a5-b3a7-a1e9ce6a46dd/2022-12-16-boi-akih-met-handels-messiah

De toegangsprijs is € 15,00.
Toegangskaarten kunnen van tevoren digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor:
https://www.ticketkantoor.nl/shop/boiakih .
Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Meer informatie op: https://www.dorpskerkhuizum.nl ,
https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum en https://www.boiakih.com .

Waar:Cultuurpodium Dorpskerk Huizum
Plaats:Leeuwarden
Datum:10-12-2023
Aanvang:15.00 uur
 

Jan de Vries

Leeuwarden
0618694821