Account
Logo
Zoeken
8.4 °C

De lezing door Kader Abdolah

LEEUWARDEN - De lezing door Kader Abdolah over de Perzische dichter Rumi,
georganiseerd in samenwerking met de Stichting voor Universeel Soefisme Noord-Nederland,
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
donderdag 7 december 2023, om 20.00 uur

Wat weten we van de schrijver Kader Abdolah?
Kader Abdolah is het schrijverspseudoniem van de Iraanse balling Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (Iran, 1954). Hij is geboren in Arak in de streek Farahani, een streek waar streng de Islam nagevolgd wordt.
Tijdens zijn studie natuurkunde in Teheran sluit hij zich aan bij een geheime linkse partij die tegen de dictatuur van de sjah en later die van de ayatollahs vocht. Hij schrijft voor een illegaal blad en publiceert twee clandestiene verhalenbundels onder de samengevoegde voornamen van twee vrienden (Kader en Abdolah) uit het verzet, die vermoord werden.
In 1988 vluchtte hij vanuit Iran naar Nederland. Worstelend met de taal begint hij zijn verhalen in het Nederlands te schrijven. In 1993 debuteert hij met de verhalenbundel ‘De adelaars’, waarvoor hij meteen bekroond wordt met de belangrijke debutantenprijs ‘Het Gouden Ezelsoor’.

Zijn nieuwste boek
In het nieuwste boek beschrijft Kader Abdolah een mystieke reis door het leven van de Perzische dichter Rumi.
‘Wat je zoekt, zoekt jou’ is een drieluik geworden, waarin Abdolah een novelle over het leven van Rumi heeft verwerkt en zo’n negentig gedichten en vijftig verhalen van de Perzische meester heeft vertaald. Met dit werk schenkt Kader Abdolah zijn persoonlijke keuze uit het ontzagwekkende werk van Rumi aan de westerse lezer.
Een hoogstnoodzakelijk werk, van Rumi én Kader Abdolah, in een tijd van haast en grote onrust, om even stil te staan bij het leven.
'Wat je zoekt, zoekt jou' gaat niet zozeer over Rumi, maar over ons: de mens, op onze puurste en mooiste momenten.

Foto: Yvette Wolterinck.

De toegangsprijs is € 10,00. Toegangskaarten kunnen vooraf digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/rumi .
Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: e-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .
Ook informatie op https://www.dorpskerkhuizum.nl en https://www.facebook.com/dorpskerkhuizum .

Waar:Cultuurpodium Dorpskerk Huizum
Plaats:Leeuwarden
Datum:07-12-2023
Aanvang:20.00 uur
 

Jan de Vries

Leeuwarden
0618694821