Account
Logo
Zoeken
11.8 °C

Slauerhoff Herdenking door dr. Arie Pos

LEEUWARDEN - De ‘Slauerhoff Herdenking’ met een lezing door dr. Arie Pos
en met muzikale medewerking van Jankobus Seunnenga
Cultuurpodium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden,
donderdag 5 oktober 2023, om 20.00 uur

In de Dorpskerk Huizum wordt jaarlijks door een Nederlandse prominent de Slauerhoff Lezing gehouden. Dit jaar gaat het om een echte ‘Slauerhoff Herdenking’ omdat hij 125 jaar geleden geboren werd en zijn eerste dichtbundel (‘Archipel’) 100 jaar geleden het licht zag. De herdenking vindt plaats op Slauerhoffs sterfdag: 5 oktober a.s..
Arie Pos publiceerde boeken over Slauerhoff en is nu bekend als Komrij-biograaf.
Hij studeerde Nederlands en Algemene Literatuur Wetenschap in Leiden en promoveerde in 2008 op een proefschrift over literaire chinoiserie. Hij woont sinds 1989 in Portugal en komt graag over naar Huizum. Hij was docent Nederlandstalige letterkunde en cultuur aan de universiteiten van Coimbra, Lissabon en Porto en is literair vertaler.
De titel van zijn lezing is: ‘Steeds weer de zee: zwerven als lust en noodlot’. Het is een lezing in het kader van het thema ‘Op wereldreis met Slauerhoff’.

De veelzijdige singer-songwriter en dichter Jankobus Seunnenga, winnaar van de Ina Dammanprijs 2022, treedt na de pauze op met vijf Slauerhoff-gedichten die hij apart voor deze herdenking op muziek heeft gezet: een echte primeur dus! Daarbij o.a. het gedicht ‘Het einde’, met de beroemde slotregel ‘Pas aan de laatste smalle ree van hout in zand’.
Ook brengt hij als toegift Komrij’s gedicht ten gehore dat deel uitmaakt van de Leeuwarder poëzieroute. Seunnenga wordt begeleid door violist en gitarist Dick Vestdijk. Hij is de zoon van Simon Vestdijk, die samen met Slauerhoff in Leeuwarden de Rijks HBS bezocht.
De bezoekers van deze herdenking kunnen ook kennisnemen van een mini-expositie met kostbare Slauerhoffboeken.
Medeorganisator van de avond is de Stichting Herdenking Slauerhoff, die nieuw leven wordt ingeblazen. Voorzitter Evert Duintjer Tebbens licht toe welke plannen er in het verschiet liggen. Deze Slauerhoffherdenking trekt ook mensen van elders in Nederland. Daarom wordt aangeraden tijdig een kaartje te kopen.

De toegangsprijs is € 6,00. Toegangskaarten kunnen vooraf digitaal worden aangeschaft via het Ticketkantoor: https://www.ticketkantoor.nl/shop/Slauerhoff2023 .
Bij de kerk is weinig parkeerruimte. Bezoekers kunnen - op loopafstand en gratis - parkeren op het ruime parkeerterrein tegenover Intratuin (zuidzijde Tijnjedijk).

Inlichtingen: Peter de Haan, tel. 06-11592427. E-mail: dorpskerkhuizum@gmail.com .

Waar:Cultuurpodium Dorpskerk Huizum
Plaats:Leeuwarden
Datum:05-10-2023
Aanvang:20.00 uur
 

Jan de Vries

Leeuwarden
0618694821