Account
Logo
Zoeken
10.1 °C

Groeiend protest tegen biovergisters bij Sonac

Publicatie: zaterdag 2 december

Reacties

degroot38 uit Drachten

Gelukkig luistert een gemeente toch nooit naar haar inwoners,

Maar goed dat we in Nederland wonen waar regeringen en provincies altijd het tegenoverstelde doen van wat de burger wil 👏🏻

zaterdag 2 december
aldeboarn uit Aldeboarn

Precies en bestuurders hebben altijd ergens wel een belang om bedrijven vooral hun zin te geven.ieder weldenkend mens zou dit plan al gelijk afschieten.

Like
zaterdag 2 december
Onafhankelijk denker uit Hallum

Ik heb geen mening over de plaats en evt. overlast.

Maar de overheid moet ook zorgen voor bedrijven en energie garanties.

Wat we allemaal doen in Nederland moet eerst verdiend worden.

Soms het idee dat alles aan de bomen groeit.

Bestuurders zitten daar altijd mee, iedereen is er voor maar niet in mijn achtertuin.

Like
zaterdag 2 december
MijnOpinieVoorU uit Drachten

Vreemd, dat men nu druk is met die biovergisters terwijl die fabriek zelf al decennialang ongestoord het leven van omwonenden vergalt. Komt de wind uit het zuiden dat ruik je de stank bij de sauna nog, en komt de wind vanuit het noorden is even lekker binnendoor via Sumar richting de Leien een regelrechte straf... Maar volgens mij maakt het de omwonenden weinig uit inmiddels, want terwijl wij kokhalzend maken dat we wegkomen zit er volop volk op het terras voor de snackbar en staan overal de ramen open. Heel bijzonder allemaal...

zaterdag 2 december
advertentie

Jopido 2024 uit Burgum

Woon ook mijn hele leven in Burgum, ben het met deze briefschrijver eens, ga de biovergister bouwen en geld verdienen, burgum zal net als in het verleden er wel bij varen.

Like
zaterdag 2 december
Bauke122 uit Harkema

Wat voor geld? Er zijn vacatures genoeg en Sonac is gewoon een internationaal bedrijf, daar verdient NL niet zoveel aan

Like
zaterdag 2 december
Mike tyson uit De Westereen

Ik vraag mij af waar uit blijkt dat er meer geur overlast zou komen misschien wordt het wel veel en veel minder omdat men nu gaat vergisten ipv verbranden

Like
zaterdag 2 december
Booster 3.0 uit Pieterzijl

Dy fabryk stiet der al langer as dat de measte minsken dér wenje dus dér kinst neat fan sizze.
Mar dy fergisters hoe hê dér net.
Der wurdt genôch illigael amfitamine makke.

zaterdag 2 december
ambachtschool uit Hantumerútbuorren

Ik ben geen belanghebbende maar een logische vraag tijdens de inspreekavond van de goedgemeente aan haar bestuurders : "waar woont u eigenlijk?". Veel sterkte daar en leg ze het vuur aan de schenen!

zaterdag 2 december
easyrider uit Burgum

Naar mijn weten bestaat deze fabriek al sinds 1926, en de dorpen eromheen stelden toen nog niet veel voor.
Veel woningen in die regio zijn zelfs gebouwd in opdracht van de industrie, om de werknemers te kunnen huisvesten.
Her is dan ook een grote en belangrijke werkgever in de regio.
Ik ben hier geboren en getogen en weet niet beter dan dat die fabriek er is, inclusief alle bijbehorende lawaai,drukte en stank, en ik kan me er dan ook niet zo druk om maken.
En ik denk trouwens dat dat voor veel inwoners geldt.
De uitbreiding van de omliggende dorpen is gebouwd wetende dat het er behoorlijk kan stinken, en toch gaat men klagen, waarschijnlijk hoofdzakelijk mensen die van elders hierheen verhuizen.
Ik begrijp best dat iemand die er niet aan is gewend het erg snerig vindt, en af en toe is het ook best wel heel erg met de stankoverlast, maar de meeste bewoners hebben er wel zelf voor gekozen om hier te gaan wonen of wonen hier hun leven lang al en zijn er dus aan gewend.
De fabriek heeft al veel geïnvesteerd om het voor de regio leefbaar te houden, maar het product dat zij verwerken geeft nu eenmaal stank en dat krijg je nooit helemaal weg.
Maar is er natuurlijk wel een limiet aan wat wel of niet kan in dit gebied, dus die biovergisters zijn wellicht wel te veel van het goede.
Het houdt wel een keer op, want op nog meer stank zit natuurlijk echt niemand te wachten dus de gemeente mag nu echt wel een keer naar het volk gaan luisteren.

zaterdag 2 december
H Hoekstra uit Burgum

In de tijd van kadaver verwerking deed de fabriek iets ‘goeds’ en accepteerden de mensen de stank makkelijker.

Het is nu een totaal andere fabriek, een producent geworden. Met het inkrimpen van de veestapel zou Burgum en Sumar hun dorp weer wat terug moeten krijgen. En wat gebeurt er? De fabriek wil nog meer uitbreiden, er komt een fabriek bij. Afval / troep uit heel Nederland wordt hier straks heen gereden omdat de vergisters zo groot zijn dat Sonac zelf niet genoeg kan bieden.

Daarnaast is het pijnlijk om te zien dat de gemeente dit er door wilde drukken zonder de burgers te informeren. Wel handje schudden met de directeur maar de burgemeester liep mij straal recht voorbij.

Like
zaterdag 2 december
smoker uit Klei

allemaal weer werk scheelt de gemeente weer aan uitkeringen

zaterdag 2 december
Beppezelf uit Sumar

Gewoon in Drachten blijven MijnOpinie met die ouwe koeien hebben wij niks

zaterdag 2 december
Marc uit Dokkum

Quote uit het artikel: “Het gehele project wordt gepresenteerd als groengasinstallatie”.

De redactie suggereert daarmee dat het geen groengas installatie zou zijn, dat het mooier verkocht wordt door Sonac dan het is.

Maar het is wel degelijk groen gas: lees de plannen, zodra biogas op de specificatie van aardgas is gebracht en in het regionale aardgasnet ingevoed mag worden, dan heet het domweg groen gas. En dat is precies het plan van Sonac.

Overigens ben ik geen voorstander, maar belicht het wel graag op feiten.

zaterdag 2 december
advertentie

WâldNet uit Burgum

In de communicatie van de gemeente (of Sonac)
werd het woord biovergister nauwelijks genoemd en alleen groengasinstallatie. De bevolking was daardoor ook niet op de hoogte waar het werkelijk om ging.

Dus zo wordt het gepresenteerd en critici betwijfelen hoe groen het werkelijk is omdat je slachtafval en etensresten gaat gebruiken.

Like
zaterdag 2 december
Marc uit Dokkum

Dank voor de toelichting redactie.

De informatie over het project en wat de intentie is, dat is van meet af aan heel erg duidelijk geweest. Je moet er als inwoner of raadslid uiteraard wel wat voor willen doen om jezelf op de hoogte te stellen.

Als vervolgens het etiketje en niet de inhoud bepaalt of je geïnteresseerd (of voor of tegen) bent, daar gaat het hier helemaal niet om. Het is de gepercipieerde overlast die men nu al denkt te kunnen voorspellen. Dat is de groep die domweg niet wil en een loopje neemt met de feiten.

En de vraag of het groen genoemd kan worden omdat er slachtafval in komt, kom nou toch … daar heeft de hele naam groen gas niets mee te maken.

Maar als GroenLinks (want zij zijn het) die vraag opwerpt, kom dan eens met een alternatief voor het verwerken van slachtafval. En dan geen gezever over minder vlees eten, want ook bij mij minder vlees moeten we iets doen met de resten.

Like
zaterdag 2 december
WâldNet uit Burgum

De juiste naam gebruiken is wel handig voor bijv de buurtbewoners. Niemand weet wat een groengasinstallatie is maar wel wat een biovergister is.

Sonac heeft dit ingelegd bij een GroenLinks wethouder. Zij is voor. GroenLinks is landelijk wss tegen maar de lokale fractie zal met PvdA naar alle waarschijnlijkheid voor stemmen vanwege ‘hun’ wethouder.

Like
zaterdag 2 december
Marc uit Dokkum

Nu maak je een rare verhaspeling: de juiste naam is immers groengasinstallatie en niet biovergister. Dus impliciet geef je Sonac per abuis gelijk in de benaming.

Snap uiteraard wel wat je bedoelt, maar zo zie je maar hoe complex iets kan worden als partijen afwijken in hun invalshoeken en standpunten, de hakken steeds verder in het zand zetten en helemaal voorbij gaan aan een goed gesprek over de wederzijdse belangen en de feitelijke inhoud.

Dat laatste is waar het hier m.i. hier om gaat: het hele proces met de nabije omgeving is kennelijk onvoldoende geweest, het is te snel een politiek proces geworden en gekaapt door tegenstanders.

Mijn advies: leg alles even in de koelkast, ga met een vertegenwoordiging van de direct betrokken maatschappelijke organisaties en inwoners om tafel, ga het over belangen hebben en leg afspraken vooraf vast.

Like
zaterdag 2 december
eelcop uit Burgum

Leg eerst maar een duidelijk uit aan de onweten, wat een biovergster is.
Veel mensen hebben hier een geheel verkeert beeld bij.

Volgens mij is het een gesloten systeem.
Methaan gas opvangen in gesloten silo's
En daar energie mee op wekken....

Like
maandag 4 december
nosaofnet uit Lutjegast

NIMBY geval en daar gaat een site als Wâldnet goed op.

zaterdag 2 december
lebuinus uit Twijzel

Het levert ook weer tientallen langzaamrijdende vrachtwagens op. Kunnen we weer lekker achteraan sukkelen op de wegen.

zaterdag 2 december
suameerder uit Sumar

Heb gehoord dat alleen het CDA voor was en diegene die het in 2013 ( 10 jaar geleden) goed heeft gekeurd zit nu niet meer in de raad. De rest van de partijen is tegen dus dan kan ik de conclusie snel trekken dat het dus NEE is en dan het CDA hoog of laag kan springen maar het CDA versliest steeds meer stemmen dus moeten ze dus snel hun mond houden en luisteren naar de burgers

zaterdag 2 december
krektwat uit Burgum

Waarom moet dit tegenwoordig in vrij dichtbevolkte gebieden? Bouw zo'n ding bij Wommels oid. Daar is genoeg ruimte zonder dat mensen er echt last van hebben. Hier in de Wâlden is geen ruimte voor deze industrie.

zaterdag 2 december
Marc uit Dokkum

Ook daar heb ik een antwoord op (sorry): dergelijke groen gasinstallaties kun je niet zomaar ergens realiseren, dit doe je bij voorkeur op die locaties waar een aansluiting op het regionale aardgasnet beschikbaar is. Dat is hier bij Sonac het geval, die kan daar op korte afstand ‘inprikken’ op een leiding.

Ga je ergens in de rimboe zitten en er is geen leiding, of die is te ver weg, dan komt je business case onder water te staan.

Like
zaterdag 2 december
krektwat uit Burgum

Daar heb ik ook een antwoord op sorry. Stroomleidingen aanleggen vanaf zee van windmolens naar de vaste wal is ook duur en word ook gewoon op onze kosten aangelegd. Geld speelt geen rol in deze als het om "klimaat" gaat. Gewoon bij Wommels deze fabriek bouwen en leg maar een nieuwe leiding aan. Of gaan we weer meten met 2 maten?

Like
zondag 3 december
Panoramix uit Oentsjerk

It giet net om stank, mar om it trochsetten fan plannen fan jild-geile Amerikanen, dy't hjir stikken bosk en natoer om sjippe helpe, 25m hege glitterjende tuorren op delsette en in proses opstarte wert hja de reputaasje mei hawwe dat feiligens net op it earste plak komt! En nei dat de natoer om sjippe holpen is, neamt men dy fabryk 'grien'. Sil my net ferwonderje dat it kolleezje mei misskien in pear riedsleden noch in feesttripke nei Amerika oanbean wurdt en dit healwize plan troch de publieke miening net te kearen is.

zaterdag 2 december
lebuinus uit Twijzel

Laat ze hun eigen grond maar bevuilen; groot gelijk

Like
zaterdag 2 december
Dat bin ik uit Eanjum

Myn wurden..

Like
zaterdag 2 december
dries uit metslawier uit Mitselwier

meer dan 25 jaar in sumar gewoond eigenlijk nooit last van stank gehad als je er voor langs fieste of er achter langs rook je wat maar verder is het altijd wel mee gevallen

zaterdag 2 december
oud sumarder uit Sumar

GeborenBurgumer: Ik ben een geboren Sumarder en dus gewend aan het gezegde"Burgum de dank en Sumar de stank" en met dat hield alles op.
Over de jaren is alles sterk verbeterd, ook nu in deze tijd ,met al die regels[dit mag niet en dat mag niet]zal ook de luchtvervuiling zeker beter worden!
Want het gaat toch om de [stank]? Als je de reac.leest van [heinde en ver ]en vrachtwagens versperren de weg en bomen om zagen en mensen 40km en meer van de fabriek.
waarom niet de vraag [is het noodzakelijk en wat dan.]

zaterdag 2 december
Panoramix uit Oentsjerk

Binne jo yn de war?🙄

Like
zaterdag 2 december
bigfoot55 uit Burgum

Toppers

zondag 3 december
SjefSpeciaal uit Sumar

Actiecomité Noardermar e.o. waar zijn jullie nu? Destijds fel protest tegen de biovergister van Engie. Dat was in jullie achtertuin. Waarom onderneemt Noardermar nu dan geen actie tegen de vergiste? Is dit ver genoeg bij jullie vandaan? Gevalletje NIMBY?

zondag 3 december
eelcop uit Burgum

Wil van de tegenstanders horen waarom ze denken dat een vergister stinkt.

Ik los geregeld bij moderne biovergisters en vind dat het helemaal niet stinkt.

Kan eigenlijk ook niet, het eigenlijke vergisten gebeurt in een gesloten silo/tank de lucht die daar ontstaat wordt afgevangen zit methaan gas in.
Voor mengen gebeurd ook in een gesloten tank,en opslag van te vergisten reststromen/afval in gesloten loodsen.

En het rest product digstaat, zit ook weer in een gesloten tank.

Waar zit nu de angst voor stank, nou volgens mij tussen de oren, van de tegenstanders.

maandag 4 december
WâldNet uit Burgum

Zes jaar geleden stemde de gemeenteraad de biovergister (vergelijkbaar) van Engie weg. Daar hebben we zelf met eigen neus een check gedaan en dat was niet te harden. Ook de vergister van de Zomerweg bij Hurdegaryp hebben veel mensen een reukherinnering aan. Eerder schreven we ook al dat het dak er afvloog bij een biovergister in Son.

https://www.youtube.com/watch?v=X_31QbIlexo

maandag 4 december
Marc uit Dokkum

Paar opmerkingen bij de comment van de redactie omdat ik beelden graag feitelijk onderbouwd zie worden.

De Waldnet-reportage is uit 2017, zes jaar geleden dus, bij een biovergister van Engie in Bemmel. Dat is een vergister met een andere technische layout dan waar het nu bij Sonac in Sumar over gaat. En ja, het zal er toen vast gestonken hebben.

Dan even Googlen: twee jaar later (2019) is de gemeenteraad van Reimerswaal bij diezelfde biovergister in Bemmel waar die raad ook met omwonenden en betrokken spreekt. Daar komt een heel ander beeld uit naar voren: nagenoeg geen stankoverlast omdat het bedrijf heeft geïnvesteerd in maatregelen.

De verwijzingen naar wat er misging met de biovergister van Sonac in Son dateren van 2015. Ja, het waren vervelende incidenten maar zonder impact op mens of milieu. Okay, het dak ging er toen af, maar bij mij gaat het dak er echt niet af als dit zou moeten aantonen waarom er nu geen moderne biovergister bij Sumar zou kunnen komen.

Het beeld dat de redactie probeert te construeren is domweg een vals beeld: verwijzingen naar wat ooit was, verwijzingen naar andere situaties elders, allemaal weinig feitelijk onderbouwd en het dwaalt allemaal enorm af van waar het over gaat: een plan voor een bio-vergister in Sumar.

Zeg en schrijf nou gewoon dat je tegen bent en hou op met dat verkapte campagne voeren.

Tip: kijk eens vanuit je dakraam naar Sumar, dan staan daar al jarenlang twee vergisters biogas te maken, op een paar honderd meter afstand van Sonac. Kennelijk kan het prima, want over deze vergisters hoor ik nooit iemand.

Like
maandag 4 december
WâldNet uit Burgum

Het bericht over Sonac verwijst ook naar 2019. Allemaal momenten dat men de controle kwijt was en het uitkwam omdat de brandweer moest uitrukken. De brandweer stond maandag ook bij Sonac in Sumar, inclusief ambulance en de politie.

Er bestaat pluriforme journalistiek, wij laten een kant zien, we zijn een nieuwssite voor het volk, dus vanuit de samenleving.

Omwonenden benadrukken dat de fabriek er is en bestaat. Maar als hij zo was gebleven als in de jaren '90 dan was alles bijna stankvrij geweest. Nu zijn er 24 uurs diensten ingevoerd en wordt er alleen maar uitgebreid waarbij men binnen de geurcontouren blijft die al decennia bestaan.

Tegen argumenten zijn verder de hoogbouw, aanzicht van Burgum, bomenkap, milieu overlast, lozingen op water van 'schoon water' en alle vragen die tot op heden niet beantwoord zijn.

Dank voor delen van je kennis!

Like
dinsdag 5 december

Voor het geven van een reactie op bovenstaand nieuwsartikel dient u eerst in te loggen.

Inloggen

Nog geen account? Meld je gratis aan