Contact
Account
Logo
Zoeken
Zoeken
Raadhuisplein Drachten: inwoners bepalen aankleding
Foto: Harry van der Linde

Raadhuisplein Drachten: inwoners bepalen aankleding

do 3 oktober 2024, 13.40 regionaal

DRACHTEN - Niet alle raadsleden waren dinsdagavond tijdens Het Debat in Smallingerland voor een relatief kostbare herinrichting van het Raadhuisplein in Drachten. Al een paar jaar is het plein autovrij en opgevrolijkt met groen, een kunstwerk, speeltoestellen en zo. Het gebied bruist nu van activiteiten.

De huidige inrichting mag van hen wel zo blijven of eventueel voor een paar ton extra worden uitgebreid,maar niet veel meer. De meerderheid van de raadsfracties bleek echter voorstander van een ingrijpende herinrichting van de "huiskamer van Drachten", zoals het plein wordt genoemd.

De tijdelijke inrichting van het Raadhuisplein kostte een paar jaar geleden zo'n 170.000 euro, voor het nieuwe plan reserveerde de raad dinsdagavond een bedrag van 3,7 miljoen euro uit. Daarvan is 550.000 euro bestemd voor drie bureaus, die elk een eigen plan gaan ontwerpen.

Vier partijen hikten tegen de kosten aan: Smallingerlands Belang, de Socialistische Partij (SP), Eerste Lokale Partij (ELP) Smallingerland, Sociaal Lokaal Smallingerland (SLS) en Smallingerlands Belang.

Dennis Bekius (Smallingerlands Belang) informeerde naar de mogelijkheid om niet met drie maar met één ontwerpbureau in zee te gaan om op de kosten van 550.000 te besparen.

Wethouder Robin Hartogh Heys van de Lier drukte de raadsleden op het hart dat niet te doen. De wijze waarop de plannen voor het Raadhuisplein worden gesmeed, is al eerder vastgelegd. De raad heeft daar toen ja tegen gezegd en hoeft zich nu alleen met de randvoorwaarden te bemoeien. Inhoudelijk zijn de burgers van Smallingerland nu aan zet.

Twistpunt in de hele raadsdiscussie was onder andere de verregaande inspraak voor omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden. Met een verkiezing kunnen alle inwoners van de gemeente straks aangeven welk plan zij graag uitgevoerd willen zien. De uitslag is bindend.

Een aantal raadsleden was bang om het roer uit handen te geven en wilde toch mee blijven praten. Dat gebeurt en hoeft ook niet, want voordat de bevolking over de plannen stemt, bekijken college en gemeenteraad of de drie plannen financieel en praktisch uitvoerbaar zijn.

"De inwoners bepalen hoe de plannen worden ingevuld", reageerde wethouder Hartogh Heys van de Lier, die zei teleurgesteld te zijn over de kritische kanttekeningen van de raadsfracties van ELP en SB bij de bewonersinspraak. "Dit is de meest ultieme vorm van participatie. Ja, we zetten een gedurfde stap en dan moet je al gemeenteraad niet het laatste woord willen hebben. Dat is aan de inwoners."

Zorgen over hergebruik van alle attributen op het Raadhuisplein hoeven er niet te zijn. Afgesproken is dat alles of opnieuw op het plein wordt gebruikt of elders in de gemeente, aldus Hartogh Heys van de Lier.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
0638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws