Account
Logo
Zoeken
22.8 °C
Harkema-Opeinde knokt zich na strafschoppen langs SC Scheemda
Foto: Klaas Elzinga

Harkema-Opeinde knokt zich na strafschoppen langs SC Scheemda

zo 9 juni 2024, 20.53 sportnieuws

HARKEMA - De eerste horde op weg naar lijfsbehoud is door Harkema-Opeinde in extremis genomen. In Scheemda knokten de Harekieten zich na strafschoppen voorbij de thuisploeg. Daarmee kreeg het duel min of meer de winnaar die het verdiende.

In voetballend opzicht ontliepen de beide ploegen elkaar nauwelijks, wat kansen betreft hadden de bezoekers de gelegenheid om in een eerder stadium de partij te beslissen. "De Heide" mag zich nu op gaan maken voor het finaleduel tegen het om promotie spelende Gruno uit de stad Groningen.

Voor een kleine 400 toeschouwers ontspant zich op de uitstekende grasmat van sportpark d'Oosterd een zenuwachtig ogend duel. Een seizoen degradatievoetbal heeft het zelfvertrouwen aan weerszijden broos gemaakt. Scheemda probeert met lange ballen de behendige Marvin Ab te vinden. Dat lukt maar mondjesmaat.

De voorzetten en de afstandsschoten van de voetballers uit het Groninger land kunnen de kordaat keepende André de Graaf maar matig verontrusten. Ook bij Harkema – dat tegen een fikse aderlating aanloopt als Dennis Postma geblesseerd het veld moet verlaten – verloopt het aanvalsspel geenszins vlekkeloos.

Toch kan zonder meer gesteld worden dat het de bezoekers zijn die halverwege het meest aanspraak maken op een voorsprong. Een prima kopbal van Jorryt Hoeksma, volgend op een dito crosspass van Alex van der Tuin, wordt door keeper Kuipers ternauwernood over de kruising geduwd. Even later speelt Kees Schotanus zich goed vrij.

Het schot van dichtbij dat volgt, verdwijnt in het zijnet. Een volley van Alex van der Tuin in kansrijke positie gaat naast en een inzet van Hille Postma - vlak voor het rustsignaal - belandt in de handen van de Scheemder doelwachter.

Als de tweede helft net uiteen is gezet, lijkt de Harkemaster voorsprong dan toch aanstaande. Alex van der Tuin krult een vrije trap prachtig naar de hoek, daar ketst het leder op de paal uiteen. Na deze spectaculaire beginfase van het tweede bedrijf ontstaat er een lange fase waarin kansen schaars zijn.

Dat het in de 74ste minuut 0-1 wordt, komt letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen. Kees Schotanus is het die de score opent. Een vrije trap van Schotanus op een metertje of 30 van het doel, redelijk dicht bij de hoekvlag, wordt door goalie Kuipers verkeerd ingeschat en verdwijnt in de bovenhoek. Scheemda-trainer Gerrie Drent brengt na de openingstreffer onmiddelijk de weer van stal gehaalde clubtopscorer Danny Blaauw in het veld.

In de slotseconden is hij het ook die er met een weergaloze knal in de kruising voor zorgt dat de wedstrijd in de verlenging gaat. Zuur voor Harkema-Opeinde, enerzijds omdat de gelijkmaker in de blessuretijd van de blessuretijd gestalte krijgt, anderzijds omdat even tevoren Geert van der Tuin en Kees Schotanus een royale mogelijkheid op de 0-2 hebben laten liggen.

De late gelijkmaker is er de oorzaak van dat Harkema-Opeinde de verlenging vanuit psychologisch oogpunt als underdog begint. Even lijkt het erop dat Scheemda doordrukt, maar uiteindelijk houden de Harkemaster manschappen, met Twan Polder als een van de uitblinkers stand, al is het kantje boord als de gastheren vlak voor afloop een royale kopkans verkwanselen. Zo komt het in de stromende regen op strafschoppen aan.

Een loterij volgens velen, maar het scheelt een heel eind als je een paar goede strafschopnemers in huis hebt. De benutte elfmetertrappen van Hille Postma, Jesse Pander, Wytse Cuperus, Arno Schievink, Geert van der Tuin en Jesper Hoeksma laten wat dat betreft aan zuiverheid weinig te wensen over. Omdat niet alle penalties raak gaan, moet ook André de Graaf zich als reddende engel laten gelden. Dat doet de routinier op voortreffelijke wijze. Tweemaal - eigenlijk driemaal - houdt De Graaf de bal buiten de palen, hiermee een belangrijk aandeel hebbend in de luid bejubelde zege die de Harkemasters mee naar huis nemen.

Het was een gevalletje 'worstel en kom boven', maar tegen half zes stapte Harkema als winnaar van het veld. Nog één finale te gaan, op het veld van TLC in Leek. In Gruno, dat Ternaard met 4-1 over de knie legde en inmiddels al 12 officiële duels ongeslagen is, lijkt daarin een tegenstander te wachten die van imposanter allooi is dan Scheemda. Onverslaanbaar? Zeker niet, anders waren stad Groningers niet met 14 punten achterstand op kampioen Haren op de tweede plaats in klasse 5E geëindigd.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws