Account
Logo
Zoeken
16.1 °C
Peperdure gevolgen na weigeren bloedtest na coffeeshopbezoek
© WâldNet

Peperdure gevolgen na weigeren bloedtest na coffeeshopbezoek

wo 29 mei 2024, 21.05 regionaal

DOKKUM - Een 39-jarige man uit Dokkum heeft forse financiële problemen gekregen nadat hij weigerde mee te werken aan een bloedtest van de politie. De Dokkumer raakte tijdelijk zijn rijbewijs kwijt en liep naar eigen zeggen zo'n 30.000 euro aan inkomsten mis.

"Ik heb er compleet geen vertrouwen meer in", verklaarde hij tijdens de zitting tegen rechter De Ruiter over justitie en het CBR.

Coffeeshop

De verdachte was op 26 augustus 2022 's middags met een vriend naar een coffeeshop in Leeuwarden gereden, waar zijn maat wat wiet had gehaald. De man uit Dokkum vermoedt dat de agenten bewust bij de coffeeshop hadden staan posten. "Ze stonden daar met drie auto's te posten om ons in te werken", beweerde hij.

Een speekseltest wees uit dat de man die dag cannabis had gebruikt. Hoewel hij toegaf de dag ervoor te hebben geblowd, weigerde hij gehoor te geven aan de eis om een bloedtest te ondergaan. "Ik had die dag de hele dag gewerkt en ik was totaal niet onder invloed."

"Hoe zwaar kun je iemand voor zo'n feit straffen?", verzuchtte de verdachte tegen de rechter. "Misschien heeft u het erger gemaakt dan dat u meegewerkt had" zo antwoordde de rechter.

Door eerdere slechte ervaringen met de politie had de 39-jarige geen vertrouwen meer in justitie en het CBR. "Ik heb er compleet geen vertrouwen in", verklaarde hij ter zitting.

Geldboete

Naast de door rechter De Ruiter opgelegde straf van een rijontzegging van 180 dagen (waarvan 173 voorwaardelijk) en een geldboete van 850 euro, moest hij duizenden euro's uitgeven aan onderzoeken bij het CBR om weer rijbevoegd te worden. "En het enige wat ze uiteindelijk vonden, was wiet." Na bijna twee jaar zit de man nog altijd zonder rijbewijs.

Zwaardere eis

Officier van justitie Postma had voor de Dokkumer een zwaardere straf geëist. "De speekseltest gaf na vijf minuten cannabis aan en na een half uur mogelijk ook nog gebruik van cocaïne. Het bloedonderzoek had ook kunnen uitwijzen dat u onder de grenswaarden zat", drukte ze de man op het hart. "Op niet meewerken staat de hoogste straf." Postma eiste een rijontzegging van 180 dagen met slechts 7 dagen voorwaardelijk en een taakstraf van 60 uur, de helft voorwaardelijk.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws