11.7 °C
vv Kollum maakt zich op voor nacompetitie

za 25 mei 2024, 19.06 uur

KOLLUM - Vooraf in de bespiegelingen zijn de mogelijke uitkomsten gewogen in het duel tussen de nr 9 Kollum en de nr 13 SV Bedum in deze 2 e klasse J. Er van uitgaande dat FC Lewenborg zou gaan verliezen van de kampioen Drenthina had SV Bedum aan 1 punt genoeg om directe degradatie te voorkomen, weliswaar alleen op doelsaldo.

vv Kollum was vorige week al zeker van nacompetitie, maar had een strategisch belang om vandaag te winnen van Bedum. Bedum is vanaf maart namelijk zeer goed in vorm en in dat licht is het wenselijker de mogelijk tweede tegenstander in de nacompetitie Lewenborg te laten zijn dan opnieuw Bedum.

Maar men moet niet verder kijken dan 1 wedstrijd vooruit en de volgende is vv Workum (net als in 2019 treft Kollum Workum de nacompetitie) volgende week en die moet dan wel eerst gewonnen worden. Kollum trad aan zonder 2 sterkhouders Johan Schat en Max de Jong omdat beide heren op scherp staan met de gele kaartenverzameling dit seizoen.

De wedstrijd is nog maar 2 minuten aan de gang en de bal ligt al achter keeper Sjoerd Buwalda van Kollum. SV Bedum laat zien waar voor ze hier gekomen zijn en dat is om te winnen. Gelijk daarop is het weer SV Bedum die een schot op de goal lost maar deze gaat net naast. In de eerste 10 minuten lijkt het of Kollum geen vat krijgt op de ploeg uit Bedum. Dan uit het niets scoort Thieme Brandsma de 1-1.

Een actie vanaf links naar binnen en geplaatst schot in de verre kruising vanaf de rand van de zestien brengt de stand gelijk. Verder gebeurt er niet zo veel meer in de eerste helft. Bedum voetbalt wat makkelijker maar echte mogelijkheden zijn er niet meer in het laatste kwartier van de eerste helft.

In de tweede helft kan het nog alle kanten op. Bij de wedstrijd Drenthina tegen Lewenborg staat het op dat moment nog 0-0 dus als de stand zo blijft gaat Bedum niet de nacompetitie in. Bedum zet aan en krijgt een vrije trap op de rand van de zestien maar deze bal gaat ook over. Joop Pijnacker komt goed door over links maar de bal gaat achter voordat hij hem voor kan zetten. Dan wordt er gewisseld door de Kollumers en dit blijkt het kantelpunt in de wedstrijd te zijn.

Verdedigende middenvelder Ruben Merkus is na lang blessureleed na een uur 'op' en hij wordt vervangen door een aanvaller op het middenveld Gerard van Zonneveld. Waar Kollum zich moet reorganiseren beslist Bedum in twee minuten de wedstrijd en staat Kollum met 1-3 achter. FC Lewenborg staat achter inmiddels en als de stand zo blijft gaat SV Bedum de nacompetitie in en degraderen de Stadtjers.

Met nog 10 minuten op de klok krijgt vv Kollum nog een penalty mee. Gerard van Zonneveld wordt neergehaald in het zestien meter gebied. Joop Pijnacker legt aan maar zijn schot wordt uit de goal gehaald door de keeper van SV Bedum. SV Bedum krijgt ook nog een penalty in de 85ste minuut en die wordt gescoord (1-4).

In de slotfase maakt Olke de Wit met een kopbal nog de 2-4. Volgende week komt vv Workum thuis op Baensein, de loterij/tombola die nacompetitie heet vereist 3 gewonnen wedstrijden om in de tweede klasse uit te mogen komen, zaterdag aanstaande de eerste finale voor de Spijkermanformatie.