Account
Logo
Zoeken
13.9 °C
MCL en Tjongerschans gaan fuseren: Frisius MC

MCL en Tjongerschans gaan fuseren: Frisius MC

wo 15 mei 2024, 10.01 uur

LEEUWARDEN - Medisch Centrum Leeuwarden en ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen gaan definitief fuseren. Per 1 januari 2025 gaan beide ziekenhuizen verder onder de nieuwe naam Frisius MC.

Vanaf 2025 is Frisius MC één organisatie met twee hoofdlocaties in Heerenveen en Leeuwarden. Het belangrijkste doel is dat de ziekenhuislocaties samen goede zorg blijven leveren aan de huidige en nieuwe patiënten.

MCL en Tjongerschans spraken in 2022 gezamenlijk het voornemen uit om te fuseren en daarmee samen een belangrijke stap te zetten in het behouden en versterken van het zorglandschap in de regio. Die stap is nu definitief.

Waarom Frisius MC?

De naam Frisius MC is met behulp van een groep medewerkers gekozen. De uit Dokkum afkomstige Gemma Frisius was arts, een groot Fries wetenschapper en bovendien erg innovatief in de 16e eeuw. Het is hem niet aan komen waaien. Hij was mank bij de geboorte, maar is daar uiteindelijk van genezen.

Frisius past bij de provincie, maar sluit de omliggende regio’s, waar het ziekenhuis ook zorg voor biedt, niet uit. Daarnaast is de naam kort en krachtig en heeft het een Friese klank. De toevoeging MC staat voor medisch centrum.

Naam verandert geleidelijk

Vanaf begin 2025 gaan patiënten op beide locaties ook aan de naamgeving zien dat beide ziekenhuizen zijn gefuseerd. De naamswijziging wordt geleidelijk doorgevoerd. Daarbij wordt zorgvuldig gekeken naar de kosten en gelet op duurzaamheid. Het kan dus zo zijn dat er nog een tijdje \'oude’ MCL- of Tjongerschans-logo's op bepaalde uitingen zichtbaar zijn, hierin worden duurzame keuzes gemaakt.

Krachten bundelen

Door te fuseren bundelen beide ziekenhuizen hun krachten en zijn daardoor in staat om middelen en capaciteiten efficiënter in te zetten. Samen staan de ziekenhuizen sterker om de noodzakelijke investeringen te doen in digitalisering en vernieuwing van de zorg.

Patiënten kunnen voorlopig gebruik blijven maken van de bestaande patiëntenportalen (mijnMCL en Mijntjongerschans), in ieder geval tot de overgang naar uiteindelijk één gezamenlijk elektronisch patiëntendossier. Deze trajecten worden zorgvuldig aangepakt en bij veranderingen wordt tijdig gecommuniceerd.

Raad van bestuur

Frisius MC krijgt per 1 januari 2025 een nieuwe raad van bestuur. De raad van commissarissen gaat zich vanaf nu richten op het vormen van de nieuwe raad van bestuur van Frisius MC. Tot eind 2024 vormen Patrick Vink (voorzitter raad van bestuur MCL), Willem Lenglet (lid raad van bestuur MCL) en Ben van Miltenburg (lid raad van bestuur MCL a.i.) de raad van bestuur van het MCL. De raad van bestuur van Tjongerschans bestaat uit Jan Martin Wijnsma (voorzitter raad van bestuur Tjongerschans) en Tjeerd Rijpma (lid raad van bestuur Tjongerschans a.i.).

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws


regionaal nieuws

Bijzondere Reddingbootdag vanwege 200 jaar KNRM

Bijzondere Reddingbootdag vanwege 200 jaar KNRM


regionaal nieuws

Geslaagde jubileumavond bij rugbyclub Drachten

Geslaagde jubileumavond bij rugbyclub Drachten
regionaal nieuws

Dokkumer verruilt dagelijks drugsgebruik voor fitness

Dokkumer verruilt dagelijks drugsgebruik voor fitness
regionaal nieuws

Drugdealster (30) opgepakt in Drogeham

Drugdealster (30) opgepakt in Drogeham