Account
Logo
Zoeken
16.1 °C
Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand
© WâldNet

Sluisfabriek Drachten krijgt meer vrije hand

wo 24 april 2024, 15.00 uur

DRACHTEN - Als ontmoetings- en broedplaats krijgt de Sluisfabriek in Drachten meer de vrije hand in het organiseren van activiteiten en nieuwe initiatieven. Tot nu toe geeft de gemeente Smallingerland steeds toestemming.

Het monumentale pand en zijn gebruikers zijn nu gebonden aan de regels die gelden voor een bedrijventerrein. "Daar willen we als gemeente wel van af", liet Marco Molhoek dinsdagavond tijdens de vergadering van de Ronde Tafel van Smallingerland weten. Speciaal voor de Sluisfabriek en direct omgeving worden de regels daarom aangepast.

Met aparte vergunningen en ontheffingen konden de activiteiten sinds de start in 2015 in het gros van de gevallen altijd wel doorgang vinden. Theater en tentoonstellingen, symposia en andere publieksevenementen vinden regelmatig plaats.

Burgemeester en wethouders stellen voor om het pand uit het huidige bestemmingsplan voor De Haven- Tussendiepen te halen. "We hebben al veel vergunningen verleend en de locatie leent zich goed voor dergelijke activiteiten, juist omdat de Sluisfabriek een groot gebouw is en er weinig milieugevoelige functies om heen liggen.’’

In het nieuwe bestemmingsplan voor de Sluisfabriek worden verschillende functies toegestaan. De kantine, waar eerder de 150 personeelsleden van de in 1998 failliet gegane machinefabriek aten, wordt geschikt gemaakt voor zogeheten ondergeschikte horeca.

De huidige gebruikers van het pand kunnen er tussen de middag een broodje en soep eten, vertelde Trea Westra, sinds vier jaar de motor achter '’it brûsplak’’ voor creatievelingen, ontwerpers en start-ups. Leerlingen van scholen in Drachten kunnen straks ervaring in de horeca opdoen. Ze doen dat in het het voormalige café-interieur van het in 2020 gesloten Smelnehûs, destijds "het gezelligste grandcafé-restaurant van Drachten".

Verkoop kunst

Het toestaan van detailhandel, zoals in het nieuwe bestemmingsplan wordt omschreven, beperkt zich volgens Westra in de praktijk tot de verkoop van werk van kunstenaars en andere creatievelingen van de Sluisfabriek. ,,De makers die we hier hebben, willen hun spullen graag verkopen.’’

Slaapplekken

Overnachten in het monumentale pand wordt straks ook formeel toegestaan. Het wordt geen hotel, maar alleen geschikt gemaakt voor een kort verblijf van mensen, die een paar dagen in de Sluisfabriek aan het werk zijn. Op het terrein komt ook ruimte voor campers en caravans, maar ,,het wordt beslist geen camping’’, aldus Trea Westra.

De Sluisfabriek blijft in hoofdzaak gericht op startende en experimenterende zelfstandige ondernemers. Ze zijn actief in ateliers, studio’s en werkplaatsen, die in het pand zijn te vinden. Enkel startende en experimenterende ondernemers maken gebruik van deze ruimten. Zodra ze willen doorgroeien, zoeken ze elders plek.

Naast theater, tentoonstellingen, symposia en andere publieksevenementen worden ook educatieve activiteiten, trainingen en workshops georganiseerd. Ook zijn er sport- en spelactiviteiten, zoals kung-fu en yoga.

In 2018 werden de eerste grote, culturele evenementen in de Sluisfabriek gehouden. En jaar later startten de eigenaren met noodzakelijke restauratiewerkzaamheden en vernieuwing van het pand, zowel van buiten als van binnen.

Ook werd een begin gemaakt met schoonmaakwerkzaamheden van de voormalige machinefabriek. Sindsdien zijn er meerdere huurders voor een kantoor, werkplaats of atelier bij gekomen. Daarnaast wordt de Sluisfabriek door organisaties en bedrijven gebruikt als inspirerende locatie voor hun evenementen, bijeenkomsten of brainstormsessies.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
Poll: Zijn de schrikhekken effectief voor een veilige rotonde voor fietsers?

Ja  
24.6%
Nee  
75.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!
tech & media

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk