Account
Logo
Zoeken
16.1 °C
'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'
Archieffoto

'Kleine windmolens ook voor particulieren toestaan'

wo 24 april 2024, 10.08 uur

DRACHTEN - Niet alleen agrariërs zouden kleine windmolens op hun erf mogen plaatsen, maar ook burgers die in het buitengebied wonen. Met die boodschap kwam Oebele Veenstra uit De Wilgen, die op eigen erf ook graag een kleine windmolen wil en de opbrengst eventueel met buren wil delen. Hij sprak dinsdagavond tijdens de vergadering van de Ronde Tafel in Smallingerland.

Energietransitiecoöperatie De Wilgen-Smalle Ee-Buitenstvallaat heeft ideeën voor een proefopstelling met kleine windmolens. Doel van een klein parkje is om de stroom vervolgens lokaal te verdelen.

De gemeente Smallingerland zou wat Veenstra betreft voor beide opties de mogelijkheid moeten bieden. Dat kan door ontheffing te verlenen op de regels in de paraplubestemmingsplan kleine windturbines, die de gemeenteraad volgende maand behandelt.

Smallingerland is de laatste gemeente in Friesland, die de kleine windmolen op het platteland wil toestaan. In de buurprovincie Groningen ligt de oorsprong van de relatief kleine Groninger windmolen met houten wieken, die nu overal in het land als paddenstoelen uit de grond schieten en dan vooral op boerenerf.

Voor de agrarische sector is de molen een uitkomst, vertelde melkveehouder Jan Dijkshoorn uit Oudega. Het bestuurslid van de afdeling Smallingerland van boerenorganisatie LTO Noord ziet als voordeel dat stroomopbrengst van de windmolens meer over de dag verdeeld is dan die van zonnepanelen. Met de komst van de melkrobots op de Smallingerlandse melkveehouderijen wordt de vraag ook over de dag verdeeld: koeien worden de hele dag door gemolken.

Als landbouw zijn we blij dat de gemeente de windmolen nu eindelijk op boerenerven toestaat, vertelde Dijkshoorn, die een jaar eerder al bij de gemeenteraadsleden aanklopte met het verzoek om windmolens in het buitengebied toe te staan. "Het heeft lang geduurd."

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
Poll: Zijn de schrikhekken effectief voor een veilige rotonde voor fietsers?

Ja  
24.6%
Nee  
75.4%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!
tech & media

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk

Recordaantal bezoekers op WâldNet door wolkbreuk