Account
Logo
Zoeken
17.9 °C
Historici luiden alarmbel: verleden Tytsjerksteradiel ontoegankelijk

Historici luiden alarmbel: verleden Tytsjerksteradiel ontoegankelijk

wo 17 april 2024, 10.16 uur

BURGUM - Een groep van historici, amateuronderzoekers en vrijwilligers heeft de noodklok geluid in een brandbrief aan de gemeenteraad van Tytsjerksteradiel. Dit is omdat het gemeentelijk historisch archief sinds 1 augustus 2023 gesloten is.

De sluiting volgde op het vertrek van de laatste archiefmedewerker, waar de gemeente naar eigen zeggen geen opvolger voor kon vinden. Als tijdelijke oplossing kunnen stukken uit het archief alleen nog maar worden ingezien bij het Tresoar in Leeuwarden, op aanvraag en met vertraging.

De ondertekenaars van de brandbrief, waaronder diverse historische verenigingen uit de dorpen, noemen deze situatie echter "volstrekt mislukt" en stellen dat het archief in de praktijk niet langer toegankelijk is voor onderzoek. Slechts een handvol gebruikers heeft de tijdelijke voorziening in Leeuwarden bezocht.

Uit documenten die de ondertekenaars hebben opgevraagd via de Wet Open Overheid, blijkt volgens hen dat de gemeente nauwelijks moeite heeft gedaan om vervanging te vinden voor de vertrokken medewerker. Ze verwijten het college zelfs een "brute behandeling" van vrijwilligers en gebruikers.

De historici roepen de gemeenteraad op om het college te dwingen werk te maken van een structurele oplossing, in lijn met de huidige en aankomende archiefwetgeving. Ze pleiten voor de aanstelling van een nieuwe archiefmedewerker en het opnieuw faciliteren van een vrijwilligersorganisatie, zoals voorheen het geval was.

De sluiting van het archief en de tijdelijke oplossing worden door de ondertekenaars als "onwerkbaar" gezien. Ze vrezen voor onomkeerbare achterstanden in ontsluiting en beheer van de collecties. Sommige instellingen overwegen zelfs hun archieven terug te halen bij de gemeente.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Fietser aangereden op rotonde in Drachten

Fietser aangereden op rotonde in Drachtenregionaal nieuws

Tineke Cruiming wint Miss Curve Nederland 2024

Tineke Cruiming wint Miss Curve Nederland 2024