Account
Logo
Zoeken
14.3 °C
Bijzondere herdenking bij monument Blauforlaet
Foto: Achtkarspelen

Bijzondere herdenking bij monument Blauforlaet

vr 12 april 2024, 20.12 uur

BUITENPOST - Burgemeester Oebele Brouwer en kinderburgemeester Thealien Bosma hebben donderdag samen met leerlingen van groep 7 en 8 van dorpsschool de Twa-Ikker in Augustinusga een krans gelegd bij het oorlogsmonument van Blauforlaet.

Burgemeester Brouwer nam in zijn verhaal de kinderen mee naar de historische gebeurtenis bij de brug in 1945. Hij benadrukte het belang van vrijheid en verwees naar de huidige wereldwijde oorlogssituaties.

"Al koesterje wy de frede, op oare plakken yn de wrâld binne noch altyd konflikten." zei Brouwer. "De betinking fan hjoed lit wer sjen dat stilstean by oarloggen en konflikten tige wichtich bliuwt."

Na de kranslegging zongen de aanwezigen het Wilhelmus, begeleid door De Bazuin uit Augustinusga. Wâldsjonger Marcel Smit sloot de herdenking af met een door hem gemaakt lied. "Der is hjir fochten foar de brêge en krekt dêrnei binne wy befrijd. Men kin de heechste wet berikke as der earst mar ris in brêge leit".

Het monument bij het Prinses Margrietkanaal herinnert de inwoners van Blauforlaet aan de gevechtshandelingen tussen leden van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten en troepen van de bezetter op 14 april 1945.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws
regionaal nieuws

Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerland

Geen vervroegde evaluatie inspraak Smallingerlandregionaal nieuws

ELP Smallingerland: 'Drugshandel op Marrekrite-steigers'

ELP Smallingerland: 'Drugshandel op Marrekrite-steigers'Poll: Zijn de schrikhekken effectief voor een veilige rotonde voor fietsers?

Ja  
26%
Nee  
74%
? aantal stemmen | login en stem ook mee!