Account
Logo
Zoeken
17.4 °C
School Drachten toch niet blij met nieuwbouw flat
Foto: Google Maps

School Drachten toch niet blij met nieuwbouw flat

wo 10 april 2024, 14.39 lokaal nieuws

DRACHTEN - Ondanks verschillende overleggen met de gemeente is het Gomarus College in Drachten helemaal niet blij met een nieuw appartementencomplex met maximaal 25 woningen voor senioren aan De Drift-Noord. Het gebouw komt pal naast de school met bijna vierhonderd leerlingen.

Directeur Johan Hoekstra verwacht een groei tot 450 leerlingen, die straks meer bewegingsruimte nodig hebben. Het nog te bouwen wooncomplex staat dan in de weg, schetste hij dinsdagavond tijdens de vergadering van de Ronde Tafel in Smallingerland.

De gereformeerde school voor voortgezet onderwijs heeft zelf ruimte nodig, aldus directeur Hoekstra. Momenteel krijgen de leerlingen deels les in vier mobiele units, die als leslokaal dienst doen.

Als het leerlingental verder toeneemt, is uitbreiding van het schoolgebouw nodig. Dat werd in 2019 voor 330 leerlingen neergezet. De bouw van een nieuw, eigen gymzaal op deze locatie is niet mogelijk. Leerlingen zullen daarvoor naar de korfbalhal moeten.

Niet alleen het gebouw maar ook het schoolplein en de omgeving moeten met het leerlingental meegroeien, vindt de schooldirecteur. De leerlingen moeten in de pauze naar het plein kunnen en ook in de omgeving terecht kunnen. "De bewegingsruimte komt met het appartementencomplex onder druk te staan. We maken ons zorgen dat het gebouw zo dicht op onze school komt te staan. We willen conflicten met de buurt voorkomen."

De zorgen over leefruimte voor de leerlingen kunnen volgens burgemeester en wethouders worden opgevangen. "De gewenste ruimte hiervoor kan mogelijk nog gevonden worden in de gemeentelijke openbare ruimte ten westen en oosten van het schoolterrein", schrijven ze aan de gemeenteraad, die over twee weken over de nieuwbouw aan De Drift-Noord beslist.

Het college vindt mogelijke overlast kan worden voorkomen door het nieuwe appartementencomplex zo ver mogelijk van het Gomarus College af te bouwen, zoals nu het plan is.

Gomarus-directeur Hoekstra drong aan op verder overleg tussen zijn school en de gemeente. Tijdens het maken van de plannen voor de nieuwbouw van de school – van 2015 tot 2019 - is dat overleg er ook uitgebreid geweest. "We moeten samen naar een oplossing zoeken."

De plannen voor het nieuwe appartementencomplex aan de Drift-Noord is een initiatief van woningcorporatie Accolade en de gemeente Smallingerland. Er komen woningen voor sociale huur. De grond is in eigendom van de gemeente Smallingerland.

 

Heb je een tip? WhatsApp!
Stuur je bericht, foto of video via:
+31638400733 of via de tiplijn

Meer nieuws